skip to Main Content

18 minutter maks, tak!

18 minutter maks, tak!

Der er en rød plet midt på gulvet. I midten af pletten står en person og taler. Du har set pletten mange gange. TED Talks er i dag en institution på YouTube. ”Nogle gange bliver den person, der står på scenen, næsten en helt anden person end den, vi mødte seks måneder tidligere,” fortæller TEDxCopenhagens leder, René Munk.

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Rene Munk
Illustration / Maj Ribergård
Udgivet / April 2020

København 2017. Berit Hessing står på scenen i Glyptoteket i hovedstadens centrum. Hun taler om, hvad der sker, hvis ens liv pludselig en dag bliver vendt på hovedet. Så meget, at ens identitet bliver rystet til kernen. Begivenheder, oplevelser, forventninger, sikkerhed og usikkerhed.

Berit er en professionel cellist, der blev psykoterapeut. I dag arbejder hun som stresskonsulent i sin egen praksis og som mentor. Hun holder denne dag et foredrag, arrangeret af TEDxCopenhagen.

”Hun havde en mand, der havde fået et slagtilfælde og derfor ikke kunne så meget. Hendes talk handlede om, at hun, der kom fra en meget feminin verden, nu skulle være ’manden’ i deres forhold og være den, der kunne bære kufferterne. Der var byttet om på deres kønsroller, hvilket var noget, hun havde svært ved i begyndelsen,” siger René Munk, der er leder af TEDxCopenhagen. René Munk sidder med den danske licens til TEDx og har dermed det overordnede ansvar for TEDxCopenhagen og alle de aktiviteter, der foregår i København under varemærket TEDx.

”Hun havde indset, at situationen var ok. Det var ok, at hendes mand haltede, for hun kunne nu hjælpe ham. Det var en utrolig livsbekræftende talk. Mange af vores talks er jo meget akademiske og kan måske godt være lidt tunge, derfor er det vigtigt, at vi også doserer vores talks med noget positivt og måske letfordøjeligt. Jeg syntes, at det var en utrolig god talk, og jeg blev selv virkelig meget bevæget,” fortæller René Munk.

Den perfekte tale

TED blev undfanget af Richard Saul Wurman i februar 1984 som en konference. Siden 1990 har det været afholdt årligt. I 00’erne gik TED Talks online, og i november 2012 blev det vurderet, at TED Talks var blevet set over en milliard gange over hele verden. TED Talks var blevet et gigantisk globalt YouTubefænomen med ry for at levere de bedste og mest inspirerende taler om alt fra videnskab til kunst.

TED Talks har ry for at være nærmest perfektionistiske i deres endelige præsentation. Talerne er formfuldendte og dramaturgisk fejlfri, og talernes kropssprog og gestikulation er overbevisende. Dette på trods af, at talerne sjældent er vant til at stå på en scene og derfor ofte er ude i et helt nyt – for dem – territorium. Men alligevel lykkedes det gang på gang for TEDx at frembringe de mest eksemplariske præsentationer på et højt retorisk og kommunikativt niveau.

Nogle gange bliver den person, der står på scenen, næsten en helt anden person end den, vi mødte seks måneder tidligere

”Noget af det, jeg synes er sjovt ved at arbejde i TEDxCopenhagen, er at se den udvikling, vores speakers gennemgår, fra vi møder dem første gang, til de står på scenen. At se, hvor meget de kan udvikle sig rent kommunikativt,” siger René Munk. ”Nogle gange bliver den person, der står på scenen, næsten en helt anden person end den, vi mødte seks måneder tidligere. Min oplevelse er, at de næsten alle udvikler sig under vores forløb med dem.”

René Munk er ikke i tvivl om, at talerne får noget ud af den kommunikationstræning, de kommer igennem hos TEDxCopenhagen.
”Der er flere af vores talere, der har kunnet bruge deres talks flere år efter og endda tjene penge på det,” siger han.

En tale skal have impact

Men hvad er hemmeligheden bag TEDx’s succes med at få almindelige mennesker til at fremstå som ekstremt dygtige talere?

”Jeg tror, at det er selve ideen bag TED Talk. Forskellen på en almindelig præsentation og en TED Talk er, at en TED Talk bygger på en ide, hvor oplægsholderen vil påvirke folk,” siger René Munk og nævner, at en god TED Talk gerne presser lytterne ud i noget nyt:

”Når en lytter sidder og hører på en TED Talk, så ved vedkommende, at der er ikke nogen, der prøver at sælge noget – der er bare nogen, der prøver at flytte dig fra der, hvor du er lige nu. Det er det, vi prøver: at flytte lytteren. At have en impact på en eller anden måde.”

TEDxCopenhagen prøver at undgå at sætte specifikke regler for, hvordan en TED Talk skal foregå, da det i sidste ende handler om ideen og om at være ekstremt velforberedt. Men der guidelines fra TEDx i USA, som beskriver, hvad der er no go i TEDx-sammenhæng, selvom René Munk understreger, at det står de enkelte lande ret frit for, hvordan de griber en TED Talk an.

Ikke længere end 18 minutter

TEDxCopenhagen finder deres talere fire til seks måneder inden, en TED Talk-event går i luften. Talerne har næsten aldrig en tale parat – og faktisk foretrækker TEDxCopenhagen, at de ikke har en – men de skal have en ide eller noget på hjerte, som er interessant.

”Vi beder dem om at lave et lille skriv på, hvad de vil tale om, og hvem de er som person. Nogle har allerede et færdigt manuskript, mens andre bare har fire linjer.

Derpå vurderer TEDxCopenhagen, hvilken slags talk det er. Passer det til en talk, der skal vare fem minutter eller ti eller 18 minutter? TEDxCopenhagen har ikke nogen regel for, at de netop skal vare 18 minutter, ”men det er maksimum,” siger René Munk:
”Vi prøver at give talerne den tid, vi mener, at deres talk kan holde til. I øjeblikket arbejder vi med, at de højst må vare 15 minutter, i stedet for de 18. Hvis man er til en af vores live events, og du skal høre otte talks, så kan 18 minutter godt være i overkanten.”

Rene Munk
I de her tider, hvor vi lever med fake news og megen misinformation, så er det vigtigt, at vi ikke sætter en person på scenen, der foregiver at være ekspert, og så ikke er det”.

De næste seks måneder arbejder TEDxCopenhagen tæt sammen med de kommende talere, så deres talk bliver drejet, så de har en ’positive edge’ og er inspirerende. Ifølge René Munk er de bedste budskaber dem, der er unikke, og det er ofte, fordi oplægsholderen selv kommer med en unik bagage.

Under det seks måneders træningsforløb har TEDxCopenhagen forskellige organisationer og virksomheder, som hjælper dem med de forskellige elementer, der indgår i hele taleseancen.

”Der er et casting agency, der hjælper vores oplægsholdere med, hvordan de skal gebærde sig på scenen. Vi har også nogle frivillige, der hjælper med forskellige former for præsentation, design, talk og lyrik. Derudover arbejder vi også sammen med en professionel virksomhed, der hedder EPO, der træner vores talere.”

Det handler i bund og grund om at lave en talk, der passer til den, der præsenterer, men det en lang og hård proces, der består af ugentlige Skypemøder, to weekendworkshops og generalprøver.

”Det er ikke nogen let proces,” erkender René Munk.

“Vi har en rød plet på gulvet. Det sjove er, at man behøver den ikke

Den røde plet på gulvet

Når de seks måneder er gået, befinder talerne sig så endelig på scenen. Men de er ikke alene deroppe. På gulvet er der en rød cirkel.
”Vi har en rød plet på gulvet. Det sjove er, at man behøver den ikke. Men alle TEDx-organisationer i verden har denne røde plet på scenen. Det skyldes, at det er en god måde at sørge for, at taleren ikke farer frem og tilbage på scenen. Det sker jo nogle gange, hvis taleren ikke er vant til at stå foran 500-800 mennesker. Så kan de blive nervøse og gå frem og tilbage. Den skaber også noget ro for taleren, for så ved de, at hvis de står der, så ser det godt ud i forhold til kameraer, lyset, og at alt passer perfekt.”

På den måde er der styr på talerens placering. Men kropssproget er også vigtigt, så taleren er af erfarne fagfolk også klædt på til at håndtere den udfordring.

”Vi benytter en professionel coach, der til daglig arbejder med skuespillere,” siger René Munk. ”Hun træner talerne i det kropslige og sanselige. Hun giver også feedback på, hvad for noget tøj talerne skal have på. Det er selvfølgelig vigtigt, at talerne skal være sig selv, men der er tøj eller farver, der ikke ser pænt ud på tv eller video.”

Inden den endelige optræden afholder TEDxCopenhagen en generalprøve, hvor taleren holder sin talk foran alle frivillige i TEDxCopenhagen. De bliver også filmet undervejs i træningen, så de selv kan se, hvordan de performer på en scene.

Forskellen på en almindelig præsentation og en TED Talk er, at en TED Talk bygger på en ide, hvor oplægsholderen vil påvirke folk

Rene Munk

De europæiske TED Talks er anderledes

René Munk mener, at der er forskel på TED Talks fra USA og TED Talks fra Europa. Talks fra USA er mere performancebaserede, og talerne er ofte succesfulde og har haft betydningsfulde stillinger i større virksomheder eller organisationer.

”I Danmark og i Europa er vi ret store fans af at finde en forsker i en kælder på et universitet og så trække ham ud af hulen og placere ham på en scene, så han kan komme og fortælle noget helt nyt og helt vildt interessant,” siger han, men understreger, at TED Talks er et meget internationalt format, og at TEDxCopenhagen har mange udenlandske frivillige, så alle lande ender på en eller anden måde med at blive inspireret af hinanden.

I TEDxCopenhagen er der et kodeks for, hvem og hvad de vælger at sætte på scenen. Målet er at tage danske ideer og bringe dem ud i verden. Ideer, der er opstået i Danmark eller har tilknytning til Danmark. Men der er også noget andet. Noget TEDx går meget op i.

”I TEDxCopenhagen taler vi ikke ned til nogen samfundsgrupper. Vi ønsker ikke, at talerne prædiker politik eller nogen politisk retning,” fortæller René Munk.

Det er ikke et særligt stort problem i Danmark, da der overordnet set ikke er den store politiske forskel på de politiske retninger, men det kan være et problem i andre lande. Men der er noget, der måske er endnu mere vigtigt for TEDx: dårlig videnskab.

”Vi er meget opmærksomme på bad science; det er noget, jeg synes, er meget vigtigt. Vores talere skal reelt vide noget om det, de stiller sig op på scenen og fortæller om. I de her tider, hvor vi lever med fake news og megen misinformation, så er det vigtigt, at vi ikke sætter en person på scenen, der foregiver at være ekspert, og så ikke er det,” siger René Munk.

TEDxCopenhagen tjekker altid om deres talere har den faglige baggrund, de hævder, og når det handler om videnskab, så benytter de næsten altid forskere, der har et stort fagligt grundlag for det, de taler om.

”Vi vil meget nødig ende i en situation, hvor vi har en taler, der siger noget, der ikke er korrekt,” slutter René Munk. ●

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Rene Munk
Illustration / Maj Ribergård
Udgivet / April 2020

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search