5 myter om at være selvstændig
5 myter om at være selvstændig
Du skal have en særlig iværksætterånd. Du har store ambitioner om vækst, penge og medarbejdere. Du mestrer elevatortalen. Du har en skrevet 25 siders grundigt researchet forretningsplan.
Lyder disse udsagn om, hvad det kræver at være selvstændig, bekendte?
Vi elsker at smække disse udsagn op på væggen og smide kasteøkser efter dem. Samme behandling får disse 5 sejlivede myter, som vi gerne vil hugge hul i én efter én:
Myte 1: Som selvstændig skal du arbejde minimum 60 timer om ugen og mene, at intet andet er vigtigere end arbejde
Du behøver ikke arbejde dig selv ihjel for at lykkes som selvstændig. Mange selvstændige vælger at arbejde meget en gang imellem, fordi det giver dem større frihed på et andet tidspunkt. Men hvis forretningen løber rundt, og du løser de opgaver, du lover, er der ingen grund til at arbejde 60 timer hver eneste uge. Det bestemmer du selv, for det er dig, der er chefen.
Myte 2: Som selvstændig skal du primært være sælger og elske at tale i telefon med folk, du ikke kender
Ingen kan lide at tale i telefon med fremmede. Og ingen kan i øvrigt lide telefonsælgere. Som selvstændig skal du ville hjælpe folk med den viden, du har. Derfor er du også nødt til at række ud, lytte, følge op og ringe. Men skift fokus fra, hvad du vil sælge, til hvordan du kan hjælpe andre. Så bliver det ofte nemmere at kontakte folk og få dem som kunder.
Myte 3: Som selvstændig skal du hurtigt tjene en masse penge og med det vuns ansætte medarbejdere
Det tager tid at bygge en enkeltmandsvirksomhed op. Og det er slet ikke alle, der har brug for en masse penge og har ambitioner om ansatte. Mange med enkeltmandsvirksomheder nyder at være alene og arbejde selv – så kan man søge selskab i et kontorfællesskab, i netværksgrupper eller andre steder, hvis man har brug for det. Hurtige penge og ansatte er sjældent succeskriterierne for soloselvstændige.
Myte 4: Som selvstændig skal du vide alt om skat, moms og virksomhedsformer
Ikke engang Skat har styr på skat. Det er ikke så svært, når man har en enkeltmandsvirksomhed, og der findes heldigvis online regnskabsprogrammer som Billy og Dinero, som kan hjælpe dig med den del. Det sværeste er at finde ud af, hvad du ikke behøver vide noget om.
Myte 5: Du skal have et kæmpe netværk og startkapital for at gå i gang
Når du lever af at sælge sin viden, kræver det ikke startkapital. Du har ikke store udgifter forbundet med at starte – det er for eksempel gratis at registrere en enkeltmandsvirksomhed. Et stort netværk er en fordel, men ikke en nødvendighed. Det er vigtigere at have et netværk af mennesker, som vil anbefale dig, som du kan hjælpe, eller som vil hyre dig – og det kommer efterhånden.

Artiklen er oprindelig trykt i KOM magasinet nummer 107, november 2017.