skip to Main Content

At være global er at være mangesproget

At være global
er at være
mangesproget

Securitas arbejder med en kommunikationsstrategi, der hedder Globalization, hvor kommunikationen til 370.000 medarbejdere i 58 lande fungerer globalt, men tilpasses lokalt.

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / November 2020

Securitas blev grundlagt i 1934, og meget har ændret sig siden. Men ikke virksomhedens værdier. De står uændret siden 30’erne. Målet er, at alt, hvad Securitas foretager sig, er baseret på virksomhedens stærke værdier – integritet, årvågenhed og hjælpsomhed – som har hjulpet Securitas med at sikre global forretningssucces i årtier. I dag arbejder over 370.000 mennesker i 58 lande i Securitas, som er svenskejet med globalt hovedkvarter i Stockholm.

Men hvad gør en så stor global organisation, når den skal kommunikere internt til over 370.000 medarbejdere i over et halvt hundrede lande, hvor man taler utallige sprog?

Ret frie tøjler

Securitas arbejder med en kommunika-tionsstrategi, der hedder Globalization.

”Kommunikationen fungerer globalt, men tilpasses lokalt. Alle lande får retningslinjer, men lokalt har landene ’ret frie tøjler’,” siger Cecilie Schiøth Larsen, der har ansvaret for intern kommunikation og employer branding i Securitas Danmark.

”Vores visuelle identitet indeholder også en overordnet tone of voice, som vi skal følge. Men heldigvis er det sådan, at de fleste lande arbejder meget alignet. Vi kører på en ret lige linje, synes jeg. Jeg tror, at det er ret usædvanligt, og at forklaringen nok ligger i Securitas’ historie og de værdier, Securitas har og bygger på,” forklarer Cecilie Schiøth Larsen.

Securitas fik sidste år en ny strategi, og den har udmøntet sig i, at Securitas Group kommunikerer på engelsk ud til landene, men at de enkelte Securitas-lande i dag selv kan vælge, om de ønsker at kommunikere på deres eget sprog internt i landet.

I Danmark tog Securitas den strategiske beslutning, at de kun ville kommunikere på dansk i Danmark. ”Ideen er, at vi vil kommunikere på et sprog, som vores medarbejdere forstår, og som vores kunder også taler,” siger Cecilie Schiøth Larsen. ”Vi ønsker også at være menneskelige og personlige, og da vi befinder os i en globaliseret verden, så mener vi, at det er vigtigt, at vi går tilbage til rødderne. Når vi kommunikerer på dansk, så er det troværdigt og lige til hjertet.”

Pelle Nilsson
Vi har et internt netværk af kommunikationsansvarlige fra alle landene, som vi samarbejder med. Hele det purpose rollout, som jeg har kørt i Securitas, har været en af de fælles indsatser, som er kørt på tværs af landene.

Ledere som kommunikationskanal

Én ting er at skulle kommunikere globalt til sine ansatte i 58 lande. Men det kan også være en udfordring bare i det enkelte land – for eksempel at skulle nå ud til alle 1.100 danske medarbejdere, når størstedelen ikke sidder på en kontorstol med direkte adgang til en PC og er spredt ud over hele landet.

”Mange af medarbejderne er på farten og måske ikke i nærheden af en telefon. Så vi forsøger at styrke vores ledere og facilitere, at de er klædt på til at kommunikere med deres medarbejdere. Så de er en ekstremt vigtig kommunikationskanal for os, da vores organisationsstruktur er flad , og vores kultur bygger på nærledelse,” forklarer Cecilie Schiøth Larsen.

Foruden de lokale ledere benytter Securitas sig af Workplace by Facebook, der er en virksomhedsforbindelsesplatform udviklet af Facebook og inkluderer brugen af grupper, instant messaging og et nyhedsfeed. ”Det er nemt at tilgå, og det er agilt. Det er ret nyt og spændende; vi har kun benyttet det i cirka et år,” siger Cecilie Schiøth Larsen.

Workplace by Facebook er udrullet i alle 58 lande, som Securitas er i, men graden af, i hvor høj grad det bliver benyttet, er forskelligt. “Der er lande, hvor workplace by Facebook bliver benyttet af dem, der får hjulene til at køre – vagter, receptionister og operatører med videre. Det gælder for Danmark. Vi har fået mange af vores medarbejdere med på platformen. Det er blevet rullet ud på Group-niveau, og de har oplyst mig om, at Danmark er et af de lande, der relativt set har flest medarbejdere tilsluttet,” fortæller Cecilie Schiøth Larsen og fremhæver, at Workplace by Facebook gør, at medarbejderne får en stemme, og at de får en platform, hvor de kan blive set og hørt – og at de kan bakke hinanden op.

Purpose – det nye formål

I 2019 spurgte Securitas hundreder af medarbejdere, hvorfor de gik på arbejde, og hvad det var, der forener så mange mennesker på tværs af lande og kontinenter. Svarene på spørgsmålene endte i Securitas’ nye formål (purpose, red.): ”Vi hjælper med at gøre din verden til et mere sikkert sted.”

Men hvordan skulle dette nye purpose rulles ud i hele verden? Svaret hed Pelle Nilsson. Den danske kommunikationsrådgiver med over 20 års erfaring i den danske kommunikationsbranche har i flere omgange udført rådgivningsopgaver for Securitas. Og nu var der bud igen.

”Jeg er hyret ind på deltid til global change lead i forhold til at engagere Securitasmedarbejdere i Securitas’ purpose,” siger Pelle Nilsson, der er direktør og partner i bureauet Resonans Kommunikation. ”Som kommunikationsopgave er det en yderst interessant opgave, for hvordan engagerer man 370.000 medarbejdere i 58 lande omkring et fælles purpose? Vel at mærke også fordi disse medarbejdere sidder på 58 forskellige HR-systemer. Man kan godt sige, at distribution af kommunikation er begrænset, og at det giver udfordringer. Workplace by Facebook bliver brugt en del, men globalt set er der stor forskel på, hvor meget det bliver brugt.”

Ideen er, at vi vil kommunikere på et sprog, som vores medarbejdere forstår, og som vores kunder også taler.

Cecilie Schiøth Larsen

I Thailand spiller de brætspil

Pelle Nilsson ser sin rolle som en slags publicist. Han forsøger at finde frem til noget indhold, der er så godt, at medarbejderne i alle lande har lyst til at modtage det på de sociale medier, men også, at de selv har lyst til at dele det på de sociale medier og kanaler, som de enkelte Securitas-lande har valgt at benytte i det pågældende land.

”Vi har et internt netværk af kommunikationsansvarlige fra alle landene, som vi samarbejder med. Hele det purpose roll-out, som jeg har kørt i Securitas, har været en af de fælles indsatser, som er kørt på tværs af landene,” siger Pelle Nilsson.

Han har lavet en stor værktøjskasse, som de kommunikationsansvarlige i de enkelte lande kan bruge, når de går i gang med at kommunikere Securitas’ nye purpose ud til medarbejderne. Værktøjskassen indeholder alt fra giveaways, til kopper, spil, rollouts, posters – alt mellem himmel og jord. Alt bliver lavet i åbne formater på engelsk, så de lokale kommunikationsansvarlige selv kan gå ind og oversætte og derefter få materialerne produceret på det lokale sprog.

”For et stykke tid siden så jeg, at en Securitasleder fra Thailand havde lagt et billede op på Workplace by Facebook, hvor en række thaimedarbejdere sidder og spiller vores brætspil, der handler om Securitas’ purpose og værdier. De grinede og havde det sjovt, og det var tydeligvis involverende. Jeg tænkte bare: ’Hold kæft, det er fedt det der’,” fortæller Pelle Nilsson om succesoplevelsen.

Pelle Nilssons kommunikationsfilosofi er, at hvis man vil være et truly global company, så er man nødt til at kommunikere på lokale sprog. Det at være global betyder, at man rummer de forskellige sprog og kulturer, der er i en global virksomhed, mener han.

Cecilie Schiøth Larsen

Kommunikationen fungerer globalt, men tilpasses lokalt. Alle lande får retningslinjer, men lokalt har landene ret ’frie tøjler’.

Det vil sige, at hvis en global organisation arbejder med at samle medarbejderne om et purpose, så er man nødt til at kommunikere omkring det på en måde, der giver mening i det enkelte land. Den mening kan kun skabes, hvis koncernen er i stand til at kommunikere om det på det lokale sprog. Det er først dér, det for alvor får kød og blod, og at alle de rigtige nuancer kommer med.

”Hvis vi ikke får oversat vores kommunikation til de lokale sprog, så er vi lost. Hele ideen om at have et koncernsprog, der er engelsk, og derfor kommunikerer vi på engelsk til alle medarbejdere i koncernen, er naivt og åndssvagt. Det er fuldstændig misforstået rent sprogligt og kommunikativt, hvis man tror, at man ikke skal kommunikere med folk på deres modersmål. At være global er at være mangesproget. Vi taler jo ikke ét sprog i verden,” siger Pelle Nilsson. Han afviser ikke, at medarbejdere på tværs af lande kan mødes i enkelte hovedsprog, men han mener, at det globale samfund er kendetegnet ved at være multisproget.

”At have et enkelt sprog som koncernsprog er arrogant, og det fungerer ikke. Så kan man lige så godt lade være,” slutter Pelle Nilsson. ●

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / November 2020

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search