Skip to content

De andre fagforeninger skal smøre leverpostejen tyndere ud, end vi skal. Så vi kan og gør noget mere

”De andre fagforeninger skal smøre leverpostejen tyndere ud, end vi skal.
Så vi kan og gør noget mere”

Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening, og bør en studerende overhovedet interessere sig for dem? ”14 % af de studerende får læst deres kontrakt igennem hos os, inden de skriver under. Det er i top tre over, hvad vi hjælper de studerende med,” siger fagforeningschef.

Tekst / Emilie Skovly
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / August 2019

Fagforeningen Kommunikation og Sprog, der opstod i 1970, har omtrent 8.000 medlemmer, som primært beskæftiger sig med kommunikation, sprog og marketing.

Kommunikation og Sprog deler a-kasse med Journalistforbundet; AJKS.

Både a-kassen AJKS og fagforeningen Kommunikation og Sprog er nicheorganisationer indenfor kommunikation, sprog og marketing. Det betyder, at de kender alt til de arbejdsområder medlemmerne arbejder med, og begge organisationer kæmper for, at medlemmerne er i et job, der giver mening på den ene eller anden måde.

”Nogle folk er lige ved at græde bare ved tanken om at skulle være på dagpenge. Det er vores rolle at være dem, der støtter og hjælper, lytter og guider. Vi går efter, at det er nært og trygt hos os”

Hanne-Mari Padilla Kirkeby

Men forskellen på fagforeningen og a-kassen ligger i, hvad de kæmper for. Hanne-Mari Padilla Kirkeby, der er kommunikatør og karriererådgiver i AJKS, forklarer:

”A-kassen er sikkerhedsnettet i det, der bliver kaldt ’den danske model.’ Det er os, der står og griber, hvis man står uden job, om det så er, når man er nyuddannet, eller når man er videre i sin karriere. Så er det a-kassen, der sikrer den økonomiske tryghed og hjælper dig med at komme i job.”

Empatien i systemet

Men i a-kassen AJKS ser man sig selv som mere end blot et økonomisk sikkerhedsnet. Her handler det også om nærhed.

”Normalt, når man siger a-kasse, lyder det bare meget hårdt, for det handler om regler og struktur,” siger Hanne-Mari Padilla Kirkeby.

”Nogle folk er lige ved at græde bare ved tanken om at skulle være på dagpenge. Det er vores rolle at være dem, der støtter og hjælper, lytter og guider. Vi går efter, at det er nært og trygt hos os.”

Det kan være en barsk oplevelse at stå uden job, og systemet kan godt vise sig fra sin mere hårde side. Her kan a-kassen AJKS bidrage med hjælp.

“Vi er det menneskelige ansigt og empatien i systemet,” fortæller Hanne-Mari Padilla Kirkeby.

Værd at vide om Kommunikation og Sprog

  • Fagforeningen er dit sikkerhedsnet på arbejdsmarkedet
  • De giver sparring i dit studiejob, og når du er færdiguddannet
  • De kæmper for bedre studielivsvilkår, som afskaffelse af fremdriftsreformen og uddannelsesloftet
  • De kæmper for at forbedre universiteternes økonomi, så der bliver råd til bedre uddannelser. Det betyder for eksempel større grundbevillinger, så universiteterne bedre kan planlægge uddannelserne, og højere taxameterbetalinger på humaniora og samfundsfag
  • Som medlem får du billigere studiebøger hos forlagene Samfundslitteratur og Ajour

Faglighed og nærhed får du i nicheorganisationen

Det handler ikke altid om arbejdsløshed og økonomisk sikkerhed. I både fagforeningen og a-kassen handler det om at være der, hvor deres medlemmer er og har brug for dem. Om at give både faglighed (for eksempel med kurser) og nærhed (for eksempel med rådgivning) til medlemmerne.

”Alle er velkomne i Kommunikation og Sprog, men vi har et kerneområde. Det er kommunikation, sprog og marketing. Det er det særlige ved vores fagforening, Kommunikation og Sprog, når vi sammenligner os med vores gode samarbejdspartnere hos Akademikerne, der er paraplyorganisation for 25 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark,” siger Jacob Suhr, der er forhandlingschef i Kommunikation og Sprog.

“Vi har et fagligt udbud som for eksempel KOMmagasinet, podcast, de faglige arrangementer og webinarer. De andre fagforeninger skal smøre leverpostejen tyndere ud, end vi skal. Så vi kan og gør noget mere for vores medlemmer,” forklarer han.

  Værd at vide om AJKS

  • A-kassen er dit sikkerhedsnet økonomisk
  • A’et står for arbejdsløshedskassen
  • AJKS samarbejder med Journalistforbundet og Kommunikation og Sprog
  • Hvis du har været medlem et år før uddannelsen slutter, optjener du dagpenge fra dag ét – hvis du søger om dimittendstatus senest 14 dage efter end uddannelse
  • Meld dig derfor senest ind i en a-kasse, når du har et år tilbage af dit studie, hvis du ønsker dagpenge fra dag ét
  • Er du ikke medlem et år før afsluttet uddannelse, optjener du dagpenge efter en måned – hvis du melder dig ind senest 14 dage efter endt uddannelse
  • Det er gratis for studerende at være medlem
  • Er du over 30 år, skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler for at opnå et gratis medlemskab som studerende. AJKS anbefaler, at du ringer til dem og hører dem ad om din situation.

Ud af Kommunikation og Sprogs 8.000 medlemmer er cirka 2.000 studerende. Og ifølge Jacob Suhr er det kun en fordel at være en lille organisation:

”Vi har ikke visioner om at blive en kæmpe organisation. For hos os er man en stor fisk i en lille sø, og ikke omvendt. Når man ringer til os, bliver man taget alvorlig. Vi tager udgangspunkt i medlemmets situation. Vi vil gerne dele vores værdier, vi vil gerne være nær vores medlemmer, og vi håber, de vil være nære os. Det kræver jo, at vi tager os tid til hinanden. Og det gør vi, når medlemmerne ringer, kigger forbi eller skriver.”

“Over en femtedel af de studerende bruger os til at få feedback på ansøgning og cv i deres jobsøgning”

Jacob Suhr

Fagforeningen og a-kassen hjælper de studerende

Men kan en fagforening og en a-kasse gøre noget for en studerende? Svaret er ja. Kommunikation og Sprog lavede tidligere på året en undersøgelse, der viser, at kommunikationschefer vægter praktisk erfaring højt, når de skal vurdere ansøgninger: Hele 83 % af de adspurgte chefer siger, at de i meget høj, i høj eller i nogen grad vil ansætte nyuddannede, der har haft job eller studiejob forud for ansættelsen.

Et studierelevant job er derfor væsentlig. Og derfor fylder jobsøgningsprocessen også meget både i a-kassen AJKS og fagforeningen Kommunikation og Sprog.

  Vigtigt! Hvis du er medlem af en a-kasse og skal til at afslutte din uddannelse:

  • Du skal selv aktivt melde dig ledig i din a-kasse senest 14 dage efter endt uddannelse. Det gør du på ajks.dk under Selvbetjening. Så får du dagpenge fra den dag, du melder dig som dimittend
  • Er du ikke medlem af en a-kasse, er det en god ide at melde dig ind, efter du har opsagt dit studiejob. Hvis du ønsker at beholde dit studiejob efter endt uddannelse, kan du få supplerende dagpenge. Men ring til AJKS for at få mere at vide om din situation

Hanne-Mari Padilla Kirkeby er kommunikatør og karriererådgiver i a-kassen AJKS: “Vi ved, hvad mulighederne er lige præcis for vores medlemmer. Ligegyldig om man er studerende, lønmodtager, selvstændig eller freelancer.”

”Vi ved, at relevante studiejobs gør det nemmere at få et job, når man er færdiguddannet. Derfor har vi mange workshopper i, hvordan man skriver den målrettede ansøgning, og i hvordan man målretter og sætter fokus på sine egne kompetencer, så man brænder igennem og kommer ud til virksomhederne og dermed får et studiejob,” forklarer Hanne-Mari Padilla Kirkeby.

Også i Kommunikation og Sprog er det vigtigt at hjælpe de studerende med at finde et studiejob. Her tilbyder fagforeningen også kurser i jobsøgning og kompetenceafklaring til alle.

“Over en femtedel af de studerende bruger os til at få feedback på ansøgning og cv i deres jobsøgning,” fortæller Jacob Suhr.
Når så jobbet er i hus, står Kommunikation og Sprog også klar til at tjekke om kontrakten er i orden. Det er der allerede nogle af de studerende, der gør.

”14 % af de studerende får læst deres kontrakt igennem hos os, inden de skriver under. Det er i top tre over, hvad vi hjælper de studerende med,” siger Jacob Suhr.

De kæmper begge for

  • at medlemmerne er i det rigtige job
  • at medlemmerne føler sig trygge
  • at medlemmerne har bedre vilkår på arbejdsmarkedet
  • at medlemmerne udvikler sig på det faglige plan

Ingen forskel på studerende og færdiguddannede

Der er altså ikke forskel på, om du er studerende eller færdiguddannet. Det er ikke det, der er udfordringen, når det handler om at få studerende til at organisere sig.

”Set fra min stol er udfordringen mest, at mange studerende slet ikke er klar over, hvad vi sidder klar til at hjælpe med,” siger Jacob Suhr. ”Vi kan hjælpe med næsten alt, der handler om det at få, have eller slutte et job. Og vi kan hjælpe med mere, end man tror.

Derfor sidder vi klar til at sparre og rådgive, og vi vil faktisk hellere have, at du ringer én gang for meget end én gang for lidt.”

“Som studerende har man lige adgang til alle de muligheder, vi tilbyder. Det er bare nogle forskellige udfordringer, man står overfor, alt afhængig af ens situation”

Hanne-Mari Padilla Kirkeby

Det samme gør sig gældende i a-kassen AJKS.

“Som studerende har man lige adgang til alle de muligheder, vi tilbyder. Det er bare nogle forskellige udfordringer, man står overfor, alt afhængig af ens situation,” forklarer Hanne-Mari Padilla Kirkeby.

Det er det nicheprægede fællesskab, der gør en forskel. Begge organisationer kender branchens udviklinger og vilkår.

“Vi ved, hvad mulighederne er lige præcis for vores medlemmer. Ligegyldig om man er studerende, lønmodtager, selvstændig eller freelancer. Om man er indenfor filmbranchen eller er oversætter, eller om man sidder med formidling eller noget helt fjerde. Så kender vi både arbejdsmarkedet og fagene og kan derfor rådgive folk,” afslutter Hanne-Mari Padilla Kirkeby. ●

Tekst / Emilie Skovly
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / August 2019

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Back To Top
Search