
Det gør KS for dig som studerende
Det gør KS for dig som studerende
Alle er velkomne i Kommunikation og Sprog, men vi har et kerneområde. Det er kommunikation, sprog og marketing. Vi er målrettet netop de uddannelser og fag, og det er det, der er det særlige ved vores fagforening.
“KS er en nicheorganisation, og det har betydning, for det gør, at vores konsulenter ikke skal dække alle mulige forskellige fagligheder. De kender KS-medlemmernes uddannelse og arbejdsmarked, og derfor kan de give en mere kvalificeret rådgivning. Jeg synes, det karakteriserer os, at vi er her for medlemmernes skyld og derfor indretter os efter medlemmernes ønsker og behov. Den parathed til at følge medlemmerne har vi også vist gennem de sidste 50 år, hvor vi er skiftet fra et til flere faglige områder.”
Sådan svarer Kommunikation og Sprogs formand, Per Lindegaard Hjorth, når man spørger ham, hvilken forskel KS gerne vil gøre for medlemmerne.
Kommunikation og Sprog er en fagforening. Det betyder, at vi er en sammenslutning af lønmodtagere – og det begreb dækker fra den studerende til topchefen – indenfor de fag eller erhverv, vi har som kerneområde, og at vi er dannet med det formål at varetage medlemmernes interesser, særligt med hensyn til løn- og arbejdsforhold.
“Vi ser på medlemmet som et individ, og ikke som en sag. Her hos os er medlemmet en stor fisk i en lille sø, og ikke omvendt”
KS-formand Per Lindegaard Hjorth
Det gør vi blandt andet ved at yde individuel bistand og rådgivning til det enkelte medlem. Bistand, der sikrer medlemmets rettigheder i henhold til lovgivning, overenskomster og andre aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Også freelancere og selvstændige får rådgivning, og dem er der mere og mere brug for i en tid, hvor flere og flere har atypiske ansættelser. Vi arbejder også mere politisk i forhold til medlemmernes uddannelsesmæssige interesser, blandt andet i forbindelse med fagenes uddannelser og udbud af efteruddannelse. Og sidst, men ikke mindst, udøver vi politisk påvirkning over for regering, Folketing og den generelle offentlighed med henblik på at fremme medlemmernes interesser i forhold til lovgivning og forvaltning.
Per Lindegaard Hjorth
Formand for Kommunikation og Sprog.
“KS arbejder for at påvirke uddannelserne i den retning, vi mener er den rigtige, så de studerende kommer ud med uddannelser, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet.”
I KS ser vi sådan på det, at hver gang et KS-medlem styrker sin faglige profil, løfter det ikke bare medlemmet. Det er også med til at løfte faget som helhed. I KS tror vi på, at det altid kan betale sig at dygtiggøre sig og styrke sine kompetencer. Derfor tilbyder vi løbende at styrke medlemmernes faglighed – og det gælder både studerende og færdiguddannede – med et fagligt udbud som for eksempel Kommagasinet, podcast, nyhedsbreve, faglige arrangementer og webinarer.
Men det handler ikke kun om fag og faglighed, heller ikke når det gælder de studerende. Det handler også om karriere, løn og ansættelse. For Kommunikation og Sprog er det vigtigt at hjælpe de studerende med at finde et studiejob, og vi tilbyder kurser i jobsøgning og kompetenceafklaring. Over en femtedel af de studerende bruger os til at få feedback på ansøgning og CV i deres jobsøgning. Når så jobbet er i hus, står Kommunikation og Sprog også klar til at tjekke, om kontrakten er i orden.
Individer, ikke sager
For KS-formanden er det vigtigt, at et medlem, der har kontakt med KS, føler sig som den vigtigste person i verden.
”Vi ser på medlemmet som et individ, og ikke som en sag. Her hos os er medlemmet en stor fisk i en lille sø, og ikke omvendt,” siger Per Lindegaard Hjorth.
”Når det gælder de studerende, så interesserer vi os for deres uddannelse og arbejder for at påvirke uddannelserne i den retning, vi mener er den rigtige, så de studerende kommer ud med uddannelser, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Og via vores faglige arrangementer er vi med til at skabe en større forståelse mellem teori og praksis. I det hele taget klæder vi de studerende på til at møde arbejdsmarkedet, også i deres studiejob. Et eksempel på et sted, hvor vi virkelig gør en forskel, er ved kontraktunderskrivelser. Vi ser helst, at ingen af vores medlemmer skriver under på en kontrakt, uden at vi har set den igennem. Arbejdsgiverne ved nemlig ikke altid alt om ansættelsesforhold,” siger Per Lindegaard Hjorth.
Her kunne jeg være sammen med folk, der stod på det samme faglige fundament som jeg
De vigtigste grunde til, at det er en god ide for studerende at melde sig ind i en fagforening, er for dem at se, at vi kan give rådgivning i forbindelse med studiejob, og at man som studerende i KS kan møde færdiguddannede, der kan udvide ens horisont som studerende.
Dengang Per Lindegaard Hjorth meldte sig ind i sin tid, var det fordi, forbundet talte direkte ind i hans faglighed.
”Her kunne jeg være sammen med folk, der stod på det samme faglige fundament som jeg. Og så havde jeg også brug for rådgivning, da jeg fik mit første egentlige job, for jeg havde ingen forudsætning for at bedømme, om jeg fik den rigtige løn.”
Per Lindegaard Hjorth tænker, at mange studerende i dag har det, ligesom han havde det dengang.
”Det er ikke altid, at de studerende kender særligt meget til fagforeninger og a-kasser, når de begynder at studere, og det er ret naturligt, for de har jo endnu ikke haft særlig meget berøring med arbejdsmarkedet. Jeg oplever dog, at de fleste godt ved, at det er noget med rådgivning og at stå sammen med andre lønmodtagere. Det er jo sammen, vi som lønmodtagere har skabt de vilkår i forhold til arbejdstid, løn og ferie, som vi alle nyder godt af i dag,” slutter formanden.●
Studenterorganisationer
Studenterorganisationerne KairoS er et fagligt fællesskab for kommunikation-, sprog-, og marketingstuderende. Som studentermedlem hos Kommunikation og Sprog er du automatisk medlem af KairoS og kan gratis deltage i de mange arrangementer.
KairoS arrangerer kurser og events, som er skræddersyet til dig, der gerne vil styrke dine faglige kompetencer og forberede dig på erhvervslivet – allerede mens du studerer. Det foregår på dit studiested, og der er KairoS på RUC, AAU, SDU, AU, KU og CBS.
Medlemsfordel:
Karrierevejledning
- Workshops om jobsøgning, LinkedIn, kompetenceafklaring, som vi holder både i KS og også tager rundt på uddannelsesstederne og holder.
- Vi har en række målrettede oplæg om arbejdsmarkedet indenfor kommunikation, sprog og marketing, som vi også holder på uddannelsesstederne – dem kan vi også inviteres til at komme og holde.
- Vi har en række jobsøgningswebinarer.
- Vi har et 4 ugers online jobsøgningskursus.
- Individuelle karrieresamtaler, som studerende også kan bruge, og hvor temaerne for eksempel kan være studiejob, hvordan lander man sådan et, hvad kendetegner de forskellige brancher. Det kan også handle om studieliv, og hvordan man får en god balance mellem studie, studiejob, venner og familie.
- Feedback på ansøgning og CV – vi giver individuel feedback på ansøgninger til både studiejob og praktik.
- Jobsøgningsværktøjer – vi har guides og kommenterede skabeloner til både ansøgning og CV.
- Vi har KS Job, der giver dig overblik over relevante stillingsopslag.
- Styrkesamtaler – en samtale, der handler om den enkeltes individuelle styrker, og hvordan de spiller ind i forhold til, hvordan vi tænker, handler og føler – også i forhold til dit studieliv.
- Stresssamtaler – i en stresssamtale kommer vi rundt om afklaring af stresssymptomer, årsager til stress og metoder til håndtering og forebyggelse af stress.
Medlemsfordel:
Rådgivning om løn og ansættelse
• Som studerende med studiejob kan du i KS få
rådgivning, når du står overfor at skulle lave en aftale med en arbejdsgiver om, hvilke vilkår du skal arbejde under.
• Vi gennemgår din kontrakt, så du er sikret i forhold til gældende lovgivning og/eller overenskomst. Vi giver gode råd til, hvad det også vil være vigtigt at have med i kontrakten udover lige det, der som minimum skal være.
• Hvert år laver vi en lønstatistik, så du kan se, hvad andre i tilsvarende jobs tjener.
• Skulle du komme ud for at blive opsagt, bistår vi også med råd og vejledning og forhandling med din arbejdsgiver, hvis der er noget, der ikke er, som det skal være. Desværre er det oftest i den situation, vi møder dig som studerende med studiejob første gang. Og vi ser desværre en del situationer, hvor ansættelsesvilkårene ikke er ret gode – og det kan gøre ondt økonomisk. Så derfor – send din kontrakt ind til et tjek, inden du skriver under.
Medlemsfordel:
Boost af din faglighed,
målrettet præcis din uddannelse indenfor
kommunikation, sprog eller marketing.
• Du får udvidet din værktøjskasse og indsigt i nye emner indenfor din faglighed – med alt fra SoMe, Google Analytics og SEO til de nyeste tendenser indenfor marketing, sprog og digital kommunikation.
• Du kan få sparring om, hvordan din uddannelse matcher de krav, du bliver mødt med, når du skal ud på arbejdsmarkedet.
• Tag også en snak med os, inden du starter på dit praktikforløb eller studiejob, sådan at du udnytter det læringspotentiale, det rummer.
• Faglige arrangementer, som for eksempel KS Dagen, der hvert år samler KS-medlemmerne om et aktuelt emne.
• Vi laver undersøgelser og analyser om vores medlemmers faglighed. Vi ser på vores medlemmers arbejdsmarked med et fagligt perspektiv: fra de forskellige fagprofilers
jobindhold og kompetencekrav
til hvad kommunikationschefer efterspørger, når de ansætter. Vi tager afsæt i et solidt datagrundlag, når vi er tæt på dig og dit fag.
• 400 gratis kurser og webinarer – hvert år. De første 6 måneder er medlemskabet gratis for studerende. Herefter koster det 50 kroner om måneden.
Kontante fordele
Alle medlemmer af Kommunikation og Sprog, også studerende, har adgang til mange kontante fordele. Læs mere om dem på kommunikationogsprog.dk/kontante-fordele:
• Billig forsikring gennem Tryg.
• Danmarks bedste lønkonto i Lån & Spar Bank.
• Bliv medlem af Forbrugsforeningen, og optjen bonus i mere end 4.500 butikker.
• Rabatter via Oplevelsesportalen – få op til 25 % på for eksempel forpremierer, koncerter og teaterbilletter.
• 2 måneders gratis adgang til Mofibo.
• 20 % på studiebøger hos forlagene Samfundslitteratur og Ajour.
• Rabat på Politikenabonnement.
• 15 % på advokatbistand til ejendomshandler og andre sagsområder.
• 20 % rabat på boligsøgning og forældrekøb hos Housing People.
• 20 % på juridisk hjælp til lejekontrakter hos lejeretseksperten Digura.
• Attraktiv pensionsordning hos PFA.
• Efteruddannelse med rabat.
• Rabat hos Dansk Markedsføring.
• Online regnskabshjælp med Dinero Pro.
AJKS:
Det en god ide at være i a-kasse, også for studerende
• Det er gratis for studerende at være medlem af a-kassen.
• A-kassen er dit sikkerhedsnet økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs.
• Hvis du har været medlem et år, før din uddannelse slutter, optjener du dagpenge fra dag ét – hvis du søger om dimittendstatus senest 14 dage efter endt uddannelse.
• Meld dig derfor senest ind i en a-kasse, når du har et år tilbage af dit studie, hvis du ønsker dagpenge fra dag ét.
• Er du ikke medlem et år før afsluttet uddannelse, optjener du dagpenge efter en måned – hvis du melder dig ind senest 14 dage efter endt uddannelse.
• Er du over 30 år, skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler for at opnå et gratis medlemskab som studerende. AJKS anbefaler, at du ringer til dem og hører dem ad om din situation.