Skip to content

Dygtighed skal nok blive opdaget

Hvis du drømmer om at komme på bureau og sætte fut i karrieren, så får du her et tip fra direktøren på et af landets største bureauer: Tænk lidt mindre på karrieren, og vær realistisk, sød og skarp — så kommer det helt af sig selv. Og så kan et praktikophold være en rigtig god investering.

Vi er blevet kendt for at arbejde med strategi, så mange skriver i deres ansøgning, at de rigtig gerne vil lave kommunikationsstrategi. Det er bare ikke en typisk junioropgave. Skriv i stedet ærligt, hvad du interesserer dig for, og hvad du mener, du kan bidrage med, der hvor du er nu. Du må meget gerne have store ambitioner og drømme om fremtiden, og fortæl os endelig om dem, men prøv også at fortælle realistisk, hvor du er her og nu, fortæller Espen Højlund, administrerende direktør i Advice, der selv indledte karrieren som praktikant på Advice, som er et af landets største bureauer med mere end 100 ansatte i flere forskellige forretningsområder, og hvor du kan arbejde med blandt andet PR, PA, marketing og branding, sociale medier, analyse og udvikling af digitale platforme og services. Bemandingen består af folk med vidt forskellige studieretninger, og både merkantile, humanistiske, samfundsvidenskabelige, tekniske, analytiske og kreative baggrunde er repræsenteret i huset.

Praktikvejen er den største rekrutteringskanal
Opskriften på en interessant profil er, ifølge Espen Højlund, en kombination af en faglig ballast og lysten til at prøve nye ting af. — Vi henter jævnligt seniorfolk, der har en veletableret faglig profil. For eksempel en dyb specialist, en sælger med et stort netværk eller en generalist med ledererfaring. Men vores absolut største kilde til rekruttering er praktikvejen, og altså de talenter vi selv udvikler. Praktikanterne er en af vores nøgler til succes. Vi udlærer rigtig mange, som bliver her, og vi tager også anden bølge, hvor ansatte er ude og lave noget andet nogle år og kommer tilbage igen. Og her søger vi typer, der er ambitiøse med deres fag og har viljen og modet til at udfordre sig selv hos os. Derudover skal du have de basale færdigheder på plads. Man skal kunne skrive på et vist niveau, og det er langt fra alle, der kan det, siger Espen Højlund.

“Vi leder efter noget af det, man ikke får ved at sidde hjemme med næsen i en bog”

– Han forklarer videre, at man også skal overveje, om man tænder på bureaulivet, der er præget af forandring, skiftende kunder og skiftende opgaver i højere grad, end hvis man arbejder på kundesiden. Du arbejder ikke på den samme sag hver dag, og har dermed ikke samme mulighed for fordybelse. Som konsulent på et bureau får du til gengæld mulighed for at prøve både mange kundetyper og facetter af kommunikationsfaget, og det skal du kunne trives med.

Sådan kommer du i betragtning
Udover faglig ballast er det også en fordel, hvis man har været ude og prøve noget andet end læsesale og eksamener.

– Hvis du har arbejdet på et galleri, været frivillig i Røde Kors, drevet en kaffebar eller noget andet, så kigger vi også på det. Vi leder efter noget af det, man ikke får ved at sidde hjemme med næsen i en bog. Det betyder ikke, at vi ikke også ser på karakterer, men vi kan sagtens finde på at vælge en, der har lavet et spændende projekt og måske ikke har fokuseret så meget på gennemsnittet, siger Espen Højlund og understreger, at det kan være svært at gennemskue, hvor man skal bruge krudtet for at kvalificere sig bedst muligt til et job.

Det er måske svært, hvis du stadig læser, men prøv at se på, hvilken rolle du har på studieprojekter og på studiejobbet. Er du den, der koordinerer, retter kommaer eller finder på nye vinkler til projektet? Det kan være et godt pejlemærke for, hvor du er god, og det vil vi gerne høre mere om, siger Espen Højlund.

Lidt som at score i baren
Espen Højlund opsummerer, at det, der skiller sig ud i bunken af ansøgere, er dygtighed og lysten og evnen til at gå ind i andres faglighed og virkelighed.

— Du skal være sød og skarp — empatisk og dygtig. Du skal være realistisk om dit faglige niveau, men samtidig må du også gerne have noget blod på tanden, mod og ambition. Vær ærlig om det, du kan og det, du ikke kan. Det er lidt som at score i baren. Hvis du prøver for hårdt, så dur det sjældent, men omvendt skal man lige have en kam i håret og gøre sig umage. Det er en fin balance, og det samme gælder jobsøgningen hos os.

Artiklen er oprindeligt udgivet i KOM magasinet, nummer 96, juni 2016.

Tema / Fag i forandring

Tekst / Kenneth Grothe Toustrup

Foto / Carsten Snejbjerg og Kristian Holm

Udgivet / Juni 2016

Back To Top
Search