skip to Main Content

En livskarriere som klimakæmper

En livskarriere
som klimakæmper

Hanne Jersild er chefkonsulent i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Center for Global Klimahandling. Hun er egentlig uddannet cand.ling.merc. i fransk, men hendes første job sporede hende ind på en karrierevej, der har været brolagt med grøn omstilling. Og gennem alle årene har hendes drivkraft været, at hun alle dage har været med til at gøre en forskel.

Tekst / Kasper Foged
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / Februar 2020

Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund?
”Jeg er uddannet cand.ling.merc. i fransk, men fandt ud af, at det især var de politiske vinkler, der interesserede mig. Jeg skrev speciale om dansk og fransk sikkerhedspolitik og var et smut omkring Europa-Parlamentet. Da jeg kom hjem efter fire måneder, fik jeg mit første job i Vindmølleindustrien.”

Hvordan var det at arbejde i Vindmølleindustrien?
”Da jeg startede, var vi fire mand, og det gav mulighed for som nyuddannet at blive kastet ud i en masse forskellige ting. Jeg skrev blandt andet til foreningens blad, oversatte den daværende hjemmesides mere end 200 sider om vindkraftteknologi til fransk og lavede efterhånden mere og mere politisk arbejde. I den periode, hvor jeg var der, udviklede vindmølleindustrien sig betydeligt. I starten af 00’erne kæmpede vindmølleindustrien stadig med at blive respekteret som en branche, man skulle tage alvorligt – én som kunne bidrage til dansk økonomi i form af eksport og arbejdspladser. I dag er det helt anderledes, må man sige, og der er ikke længere nogen, der betvivler værdien af den danske vindmølleindustri.”

Efter dit første job skiftede du til WWF. Hvorfor det?
”Det var i 2011, og det var tid til at prøve noget nyt. Jeg blev ansat som seniorrådgiver og blev en del af klima- og energiteamet. Jeg stod for kontakt til politikere og medier om dansk og europæisk klimapolitik og lavede grundlæggende analysearbejde – alle elementer, der handler om at prøve at sætte en dagsorden. WWF er en global NGO og har et kæmpe netværk at trække på. Det var spændende at arbejde med, hvordan dette kunne bringes i spil i en dansk sammenhæng. Jeg begyndte efterhånden også at arbejde mere og mere med pensionsselskabernes investeringer i energi for at påvirke dem til at investere mindre i kul og olie – og mere i grøn energi. For en NGO som WWF handler det om at redde verden, så udgangspunktet vil altid være, at det, der skal gøres, er det, der er nødvendigt. Men samtidig har WWF altid lagt vægt på dialog og samarbejde – så dér foregår kampen mere i mødelokaler end ved at kravle op i en skorsten.”

I et kommunikationsmæssigt perspektiv handler det om at få kommunikeret de danske erfaringer – og skabe en dialog.”

Kan du fortælle om dit nye job i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet?
”Jeg sidder på det internationale kontor, hvor fokus er på den globale klima- og energipolitiske dagsorden, det vil sige udenfor Europa. Jeg arbejder med at mobilisere investeringer i den globale grønne energiomstilling. Hvordan vi, baseret på den danske knowhow, kan være med til at skubbe på for at hjælpe andre lande med at øge deres investeringer i grøn energi. I et kommunikationsmæssigt perspektiv handler det om at få kommunikeret de danske erfaringer – og skabe en dialog.”

Hvorfor er det vigtigt?
”Vi ved alle, hvad der skal til, men de grønne investeringer sker ikke i den hast, der er brug for. Derfor er det vigtigt, at Danmark bidrager globalt med erfaringer om grøn energi i forhold til de vilkår, der skal være til stede, for eksempel lovgivningsmæssigt, for at investeringerne finder sted. En anden ting, vi kan bidrage med, er, at vi har nogle stærke danske kompetencer, når det gælder investeringsmodeller for for eksempel havmøller, som kan tiltrække private investorer og pensionsselskaber.”

Hvorfor blev grøn energi og omstilling omdrejningspunktet i din karriere?
”Jeg har altid interesseret mig for miljøspørgsmål, men at jeg endte med at beskæftige mig professionelt med den grønne dagsorden, var i første omgang et tilfælde. Det har været en stor drivkraft gennem alle årene, at jeg er med til at gøre en forskel. Det er ikke en forskel, der sker fra den ene dag til den anden. Det er det lange, seje træk, og det har altid tiltalt mig. Jeg kan godt lide at kæmpe for noget større, og lige nu handler det om, at vi i Danmark udnytter, at vi har stærke kompetencer på det her område – så vi ’can punch above our weight’ og være med til at flytte den globale klimadagsorden fremad.” ●

Tekst / Kasper Foged
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / Februar 2020

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search