Få styr på tankerne: Et værktøj til problemløsning og svære beslutninger
Få styr på tankerne: Et værktøj til problemløsning og svære beslutninger
Arbejdslivet (og livet generelt) er fyldt med problemer. Hvilket job skal man vælge, hvilken branche vil man ind i, hvilken kandidatuddannelse er den rigtige, skal man prioritere løn eller arbejdstimer eller noget helt tredje.
I denne artikel vil vi derfor gerne give dig et værktøj til problemløsning, lånt fra den kognitive psykologiske metode, som har til formål at strukturere og hjælpe dig, når du skal forestille dig forskellige løsninger på et problem.
Næste gang, du står med et problem, så sæt dig ned foran et blankt stykke papir eller Word-dokument, og gennemgå disse trin.
Trin 1:
Start med at definere problemet.
Beskriv det så klart som muligt, og gerne de tanker du har gjort dig på forhånd om problemet.
Eksempel: Du er ledig og har fået tilbudt to forskellige jobs. Du har allerede sagt ja til det første job i en stor virksomhed, da du fik tilbuddet først. Du har dog mest lyst til at tage det andet job i en mindre virksomhed, da det har mere spændende arbejdsopgaver og ligger tættere på dig fysisk.
Trin 2:
Start en løsningsbrainstorm, hvor du skriver alle potentielle løsninger på problemet ned.
Det er vigtigt, at du ikke censurerer hverken dine egne eller andres idéer. Det hele skal skrives ned på listen. Evaluering sker senere. Kom med så mange forslag til mulige løsninger, som du overhovedet kan, og de argumenter der findes for løsningen. Forslagene skal være mulige løsninger på problemet, og ikke bare strøtanker.
Hvis du går i stå, så spørg her gerne andre til råds, og snak om problematikken. Hør deres idéer og perspektiver, tilføj dem til listen, og evaluer dem senere ligeligt med dine egne.
Eksempel:
Løsning 1: Du tager ingen af de to jobs. På den måde undgår du problemet med at vælge, og kan fortsat lede efter drømmejobbet et andet sted.
Løsning 2: Du tager det første job. Du sagde ja til det først, og må derfor holde dit ord. Du var også glad for det som udgangspunkt, vil gerne få erfaringen i en stor virksomhed, og skal nok finde ud af at være glad for det.
Løsning 3: Du tager det andet job. Du vil prioritere det job, som giver bedst faglig mening og giver mest luft i hverdagen, selv hvis du kommer til at skuffe den første arbejdsplads.
Løsning 4: Du prøver at kombinere det, ved at tage en freelancetjans begge steder. På den måde gør du begge arbejdsgivere tilfredse, og får flere faglige indspark.
Trin 3:
Evaluer løsningerne.
Du skal nu evaluere dine løsninger. Hvad er konsekvenserne ved at følge hvert af de her forslag? Hvilke ulemper kunne der være ved løsningen? Hvor realistisk er løsningen overhovedet? Vær kritisk overfor hver af løsningerne, måske særligt dem som du intuitivt hælder mest til.
Du kan her også overveje, efter du har tænkt en løsning helt igennem, at give løsningen en karakter fra 1-10.
Eksempel:
Løsning 1: Du ville være glad for at tage begge jobs, da du kan spejle dig i begge stillinger, og alternativet er at gå ledig. Selvom det ville være en løsning på problemet, er der flere fordele end ulemper ved ikke at tage nogen af dem, og du ville alligevel skuffe det job, du havde sagt ja til. 1/10.
Løsning 2: Det ville være rart og nemt ikke at skulle skuffe en arbejdsgiver, du har sagt ja til, og du synes det kunne være en spændende stilling. Du vil også gerne have erfaringen fra en stor virksomhed og kan jo altid skifte til en anden stilling på et senere tidspunkt, når du har fået noget erfaring. Det er dog ikke præcis drømmejobbet på et fagligt plan. 8/10.
Løsning 3: Det er kedeligt at skulle skuffe en arbejdsgiver, men det er ikke ulovligt at sige nej, inden du har underskrevet kontrakten. Du ville få relevant brancheerfaring fra din drømmebranche, jobbet ville være lige om hjørnet, og med den relevante erfaring ville det være nemt at skifte til en stor virksomhed indenfor samme branche senere. 9/10.
Løsning 4: Du har altid haft interesse i at være freelancer, men det er måske en dårlig måde at gøre det på. Begge jobs er fuldtidsstillinger i travle virksomheder, og det virker ikke oplagt, at nogle af dem kan løses som freelancer. Du risikerer måske også, at de ikke længere er interesserede, hvis du ikke vil tage et fuldtidsjob. 4/10.
Trin 4:
Vælg en løsning.
Efter evalueringsfasen skal du vælge en løsning. Kig dine forskellige løsningsforslag igennem, og udvælg den du har vurderet som den bedste. Det kan være en god idé også her at huske at vurdere på flere vilkår, og evaluere din endelige beslutning med spørgsmål som:
• Er løsningen realistisk?
• Hvilke krav vil den stille til mig?
• Hvordan kommer jeg i gang?
• Har jeg en god mavefornemmelse?
Formålet med værktøjet er nemlig ikke ’kun’ at finde løsninger – men en måde at undgå at censurere dig selv, så du ikke tager den løsning der ’føles’ bedst, men en reflekteret beslutning hvor du har kigget på alle de forskellige vinkler. For så ved du ikke bare, hvorfor du har taget beslutningen – men også, hvorfor du ikke har taget de andre. ●