Skip to content

Generøsitet avler generøsitet

Generøsitet avler generøsitet

Tekst / Stine Reintoft
Foto / Anne Kring
Udgivet / Maj 2023

Lyt til artiklen her

’Jo, han er da god til at levere til tiden, men…’

’Det landede godt, men…’

Tager I også mange forbehold, når I taler sammen på jeres arbejdsplads? Som Steffen Brandt fra TV2 på et tidspunkt har udtalt, så lever vi i et land, hvor forbehold er en del af vores DNA. Derfor skal vi være lidt på vagt.

For generøsitet kan nemlig i middelmådighedens navn blive en mangelvare. Jeg har set det på en del danske arbejdspladser. Man skal mange steder ’passe ind’ på måder, som dybest set formindsker livsenergien og de gode takter. I middelmådighedens navn bliver den dygtige kollega en selvfølge, og det spirende ledertalent en konkurrent. Og ja, vi kan måske godt se den unikke kompetence hos den nye medarbejder i teamet, men vi skal lige huske at tage et forbehold eller to. For træerne vokser ikke ind i himlen. Og vi skal huske at have fødderne solidt plantet i jorden, læs: Vi skal have tingene under kontrol, for vi er bange for selv at miste noget, hvis der går positiv opmærksomhed til andre.

Jeg ser, hvordan arbejdsmiljøer bliver iltfattige i kommunikationen, når forskellene i vores personligheder, vores kompetencer og vores bidrag ikke gives tilstrækkeligt med plads og opmærksomhed. Når man glemmer at spørge til, hvordan man kan hjælpe den anden med en opgave, eller når man undgår at bruge nysgerrigheden til at undersøge, hvad kollegaen er god til, eller hvad der gik godt for ham i sidste uge.

Min påstand er, at det ville klæde os at slippe kontrollen lidt. Lette foden fra bremsen og tilføre luft og god energi ind i de arbejdsmiljøer, der lider af forbeholdsbetændelse og formindskning af hinanden.

Kunne vi være en anelse mere generøse? Kunne vi tale hinanden op og understøtte det, som, vi ser, går fint? Kunne vi fejre, rose og forstørre det unikke, det talentfulde, eller måske bare når vi lykkes med en svær opgave sammen?

Generøsitet er ikke så dansk, at det gør noget. Mange forbinder begejstring med overfladiskhed og amerikanisering. Jeg har også selv været i arbejdsmiljøer, hvor det var en lettere falsk omgang. Sådan kan det være i visse brancher, ja. Men i det store hele vil jeg mene, at der meget vel kan blive skruet op for inspirationen fra Over there! Taknemmelighed og begejstring ville forbedre de miljøer, hvor vi dagligt færdes, så vi kan finde energi og mod til at løse opgaverne sammen bedst muligt. Vi har brug for energien fra hinanden. Vi har brug for anerkendelsen som brændstof til at tilgå det, der bøvler, eller når vi går i stå. Vi har brug for opmærksomhed.

Og nej, det handler ikke om at strø om os med superlativer eller rose for at rose. Det handler om, at vi tør at begejstres og dvæle ved succeser. Vi må godt slå ud med armene og give is til teamet, hvis noget svært alligevel gik, som det skulle. Eller når vi når et vigtigt delmål i processen.

Måske det vil føles lidt akavet i starten, som det kan være, når man prøver noget nyt. Men husk det nu: Generøsitet avler generøsitet. Det at give gaver har i tidernes morgen været en måde at bevare fred og fordragelighed mellem forskellige stammer. Mindske konflikt og uro. Det handler om, at giveren er villig til at give noget af sig selv for at gøre modtageren større, og netop det er vigtigt i sociale sammenhænge, også når vi går på arbejde. For vi gør hinanden til nogen. Og når vi ser den andens gode handlinger og arbejdsmåde, så forstærker vi det. Og giver det respekt. Det bliver som ringe i vandet. Og bevægelsen giver tifold tilbage til dig, som vover netop det. ●

Tekst / Stine Reintoft
Foto / Anne Kring
Udgivet / Maj 2023

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search
Share via
Copy link
Powered by Social Snap