Skip to content

Hvad sker der når vi skruer op for teknologien?

Hvad sker der når vi skruer op for teknologien?

Tekst / Stine Reintoft
Foto / Anne Kring
Udgivet / Februar 2023

Lyt til artiklen her:

Digitale møder, apps og nye programmer. Kunstig intelligens og masser af skærmtid. Det hele er en del af arbejdsdagen i 2023. Velkommen til den digitale tidsalder! Vi har været her i noget tid, men er ikke blevet fremmedgjorte. Endnu.

Eller er vi? Kommer fremmedgørelsen snigende som en tyv om natten? Hvordan mærker vi, at vi er blevet fremmedgjorte overfor hinanden? Hvem opdager det først?

Ja, der er mange spørgsmål, når ny teknologi skaber store forandringer. Denne klumme rummer 21 spørgsmål til dig om, hvordan livet med teknologi påvirker os. Om mennesker i samklang med robotter bliver mindre menneskelige. Om vores psykologi bliver påvirket af ’samvær’ med robotter. Det er nok for tidligt at svare på spørgsmål som: Får vi sværere ved at samarbejde, fordi vi med tiden får mindre brug for det? Bliver vi mere utålmodige, fordi vi vænner os til teknologiens hurtige svar? Får vi sværere og sværere ved at forstå hinanden og tolerere hinandens forskelligheder? Får vi vanskeligere ved at aflæse følelser og ved at sætte os i hinandens sted?

Forleden hørte jeg et radioprogram om psykopati. Om psykopatens manglende evne til at afkode og forstå den andens følelser. Om pludselige frustrations- og vredesudbrud, når det ikke går, som personen vil have det. Om et overfladisk følelsesliv og om en strategisk forholden sig til den anden: Jeg vil have dét og dét af hende, så derfor gør jeg sådan her. Manipulationen foregår i det skjulte. Umærkeligt bliver du spundet ind i psykopatens spind. Jeg har selv mødt psykopaten i jakkesæt på arbejde. Klog, dygtig og nærværende. Mest af alt dygtig til at få tingene til at gå, som han selv ønskede det. Det så ikke ud som manipulation, deri lå ’genistregen’. Men det, der tilsyneladende handlede om hensyn, tillid og omsorg for andre, det handlede i virkeligheden om ham selv. Og han betalte gerne med andres tillid, når han havde fået det, han havde brug for.

Et tankeeksperiment: Bliver vi på sigt mere overfladiske rent følelsesmæssigt, hvis vi kommer mere og mere i direkte interaktion med robotter og AI gadgets, som kun overfladisk kan efterligne menneskelige følelser? Bliver vi mere robotagtige af at omgås robotter? Det ville egentlig være meget menneskeligt! Vi ved jo, at vi bliver påvirket af hinandens følelser og tilstande. Og en robot må vel også siges at være i en følelsesmæssig overfladisk tilstand. Men hvor slemt kan det blive? Får vi alle en flig af dyssocial personlighedsforstyrrelse, altså bliver til små hverdagspsykopater?
Ja, spørgsmålene er mange, et andet trænger sig på: Kan vi have tillid til en robot?

Tillid handler om at fremstå som den samme – genkendelig fra dag til dag og over tid. Det handler om, at man kan regne med den anden. Det, kan man vel sige, kan opfyldes af en robot – med mindre den er blevet programmeret til at overraske eller med tiden får sit eget ’liv’. Men hvad med den del af tilliden, der handler om at dele erfaringer og at give og tage imod hjælp? Tager en robot imod hjælp? Rækker den ud, når den har brug for noget? Bliver den klogere, når du deler dine – dyrekøbte – erfaringer med den? Nogle former for AI kan lære. Men kan den lære af livet? Kan den være i nogle former for relation, hvor den oplever at fejle eller gøre en anden fortræd? Kan den sige undskyld og oprigtigt mene det? Kan den overhovedet være oprigtig?

Når jeg tænker på spørgsmålene, bliver jeg mindet om, at vi må passe på vores sind og på vores trivsel. Hvis vi tror på medmenneskeligheden som noget, kun mennesker kan give til mennesker, så er det måske en ide at skrue op for medmenneskeligheden, når vi skruer op for teknologien. Så vi ikke mister os selv i en teknologisk skruetvinge, som opfylder halve behov. For ikke at blive narret af, at det sikkert er meget lettere uden det følelsesmæssige lag. ●

Tekst / Stine Reintoft
Foto / Anne Kring
Udgivet / Februar 2023

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search