skip to Main Content

Hvilket forretningssprog skal du lære?

Hvilket forretningssprog skal du lære?

Hvis du går rundt og overvejer at lære et nyt sprog, fordi det kunne styrke din virksomheds muligheder for at blive en international spiller, hvilket sprog skulle du så kaste dig over? Vi kommer med nogle bud.

Tekst / Kasper Foged
Illustration / Maj Ribergård
Udgivet / September 2021

Lyt til artiklen her:

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man kigger på, hvilke sprog der ville være mest relevante at lære ud fra et forretningsmæssigt perspektiv. Hvis vi kigger på Danmarks fem største eksportmarkeder, så ligger USA på førstepladsen skarpt efterfulgt af Tyskland og med Sverige, Storbritannien og Norge på de efterfølgende pladser. Og hvis det er den liste, du gerne vil tappe ind i, så kommer du meget langt med at tale engelsk, tysk og dansk – som er en forholdsvis gangbar sproglig valuta hos vores to broderfolk.

Men der er andre sprog derude, som også kunne være gode at lære – om ikke andet til husbehov. Edutasia, der er en af Danmarks største producenter af e-learning, har forfattet en liste over de bedste sprog at lære for virksomheder, og den har Kommagasinet fået lov til at gå på opdagelse i.

Relationer er som bekendt vigtige, når du skal ind på et nyt marked. Og intet er lige så effektivt som kendskabet til det lokale sprog, hvis du vil åbne døre, der ellers ville tage måneder at få lirket op ved hjælp af skoleengelsk. ●

Mandarin

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Det første sprog på listen er mandarin. Det er det officielle sprog i Kina og af samme grund det største sprog i verden og tales af næsten en milliard mennesker! Man kan også komme langt med mandarin i lande som Singapore, Indonesien, Thailand og Malaysia. Kina er en økonomisk kæmpe, og eksperter regner med, at Kina har overhalet USA som verdens største økonomi indenfor de næste små ti år. Til trods for at du naturligvis kan komme et stykke af vejen med engelsk, så ville det måske være en glimrende ide at lære sproget til husbehov.
Det eneste problem er, at mandarin er et af de sværeste sprog i verden at lære. Ifølge United States Foreign Service Institute tager det 2.200 klassetimer at lære mandarin. Ifølge deres tal ville det tage en engelsktalende 600 klassetimer at lære dansk på samme niveau. Så måske er det nemmere at finde en medarbejder, der taler både dansk og kinesisk, hvilket burde være en smal sag i Danmark.

Arabisk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Det andet sprog er arabisk. Det ligger nummer syv på listen over de mest talte sprog i verden og er et godt redskab, hvis man vil begå sig i Mellemøsten og mange afrikanske lande. Mange danske virksomheder har store markeder i arabisktalende lande. Eneste problem er, at det figurerer på sværhedsskalaen i samme område som mandarin og kræver flere år i klasselokalet at mestre. Taget i betragtning hvor mange højtuddannede mennesker, der taler flydende arabisk i Danmark, er det måske en bedre løsning at tiltrække en ny medarbejder med de kompetencer.

Spansk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Spansk er for mange det sydeuropæiske sprog, du hører i baggrunden, når du nyder din sangria under parasollen på solkysten. Det, mange glemmer, er, at spansk også er det andetstørste sprog i USA. Faktisk er der 20 lande i verden, hvor spansk er det officielle sprog, og hvis du lærer spansk, kan du lettere åbne dørene til disse gigantiske markeder. Spansk er tilmed i modsætning til mandarin og arabisk forholdsvis nemt at lære og ville kunne læres til husbehov, hvis du tager et kursus på aftenskole og kombinerer det med en øvelsestur til Malaga, når det alligevel skal være.

Russisk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Den russiske økonomi er gigantisk, og med sine næsten 146 millioner indbyggere er Rusland et enormt marked. Det er også et land med et forbavsende stort antal meget rige mennesker, der elsker at investere i alt fra fodboldhold til virksomheder. Og så er russere af historiske grunde ikke specielt gode til engelsk. Russisk er som de andre slaviske sprog langt fra den danske sprogstamme og derfor en udfordring at komme til at mestre. Men man kommer langt med at prøve, og hvis du kan bare lidt russisk, så kan du bryde den is, der skal til for at bløde atmosfæreren op. På listen over sværhedsgraden placerer russisk sig cirka i midten – nemmere end mandarin og arabisk, men stadig noget af en kartoffel at sluge. Du skal forvente at bruge det meste af et år på at opnå et niveau, hvor du kan føre en avanceret samtale.

Tysk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Tysk er et af Danmarks absolut største eksportmarkeder og svært at komme uden om som en attraktiv medspiller for langt de fleste danske virksomheder. Tyskland er EU’s største økonomi, så tysk er på sin vis et lige så vigtigt fremmedsprog som engelsk. Heldigvis har de fleste danskere stiftet bekendtskab med tyske bøjninger på et eller andet tidspunkt i skolen, så man starter ikke fra nul.
På listen over sproglig sværhedsgrad figurerer tysk da også som et af de lettere sprog at lære. Med cirka 900 timer i klasseværelset vil dit tyskniveau være stærkt nok til at forstå det meste af en forholdsvis avanceret samtale, når du besøger forretningsforbindelser hos vores sydlige nabo.

Fransk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Frankrig er en af historiens største kolonimagter. Det er fortid, men fransk er faktisk det officielle sprog i flere afrikanske lande og i Caribien. Der er cirka 75 millioner mennesker i verden, der taler fransk, så derfor er det et godt sprog at lære, hvis du gerne vil ind på de markeder. På samme måde som spansk er fransk et sprog, der ligger lige til højrebenet for mange danskere. Flere har stiftet bekendtskab med det i folkeskolen eller gymnasiet og er både vant til at lytte til fransk og til at rejse i Frankrig. Det burde ikke tage mere end seks måneder i klasseværelset at lære fransk på et acceptabelt niveau.

Japansk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Japan er en teknologisk højborg, og det er bestemt nyttigt at kunne begå sig på japansk – hvilket også har en meget positiv effekt på en japaner, hvis man har gjort sig den umage. Japan er en af markedslederne, når det gælder udvikling af industrielle robotter, og landet forventer selv, at robotindustrien kan omsætte for, hvad der svarer til 500 milliarder kroner inden 2030. Herudover er der selvfølgelig mange andre muligheder på det japanske marked, der udgøres af næsten 130 millioner mennesker. Det eneste problem er, at japansk ligesom mandarin er et af de sværeste sprog at lære og vil kræve flere tusinde timer på skolebænken. Men derfor skal man jo ikke give op – dog kunne man overveje at ansætte en japansktalende medarbejder i stedet, hvis det er det marked, man går efter.

Engelsk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Engelsk er verdens lingua franca og har i årtier været det fremherskende sprog i erhvervslivet i mange dele af verden. Der er cirka en milliard mennesker i verden, der taler engelsk, og de fleste danskere mestrer det på et forholdsvis imponerende niveau. Hvis du ikke har en medarbejder i virksomheden, der taler engelsk, så er du en af de få i landet.

Hindi

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  .

Hindi er et lidt utraditionelt sprog at sætte fokus på, men det er ikke desto mindre det tredjestørste sprog i verden. Næsten en halv milliard mennesker har sproget som modersmål, og Indien har en af verdens største økonomier. Indien er en tidligere engelsk koloni, og de fleste behersker engelsk på højt niveau, men hvis du gerne vil gøre forretninger i det store land, så kan du helt sikkert åbne et par hemmelige døre, hvis du har gjort dig den umage at lære hindi til husbehov. Du skal dog være villig til at bruge et års tid på skolebænken for at kunne slå dig løs som hinditalende, men så kan du også tale et sprog, som ikke mange danskere mestrer.

Tekst / Kasper Foged
Illustration / Maj Ribergård
Udgivet / September 2021

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search