skip to Main Content

Hvordan gik det så?

6 nye kommunikationsfolk:
Hvordan gik det så?

I 2017 talte Kommagasinet med 6 unge studerende, der var tæt på at blive færdige med deres studier om, hvad deres drømme efter studiet var. Vi har nu 2 år efter genbesøgt de seks for at finde ud af, hvordan det er gået med dem. De er alle blevet færdige med deres studier, og de har alle fået arbejde. Dette er 6 små spinkle indblik i livet efter studiet, som det kan ske.

Tekst / Niels Christiansen og Anja Marcussen
Foto / Camilla Utke Shiøler og Hellene Bagger
Udgivet / August 2019

Louise Skjøtt
Corporate Communication
Aarhus Universitet
Færdig i 2017

”JEG KOM TIL SAMTALE LIDT UDENOM
DEN SÆDVANLIGE ANSÆTTELSESPROCES. DET VAR RENT NETVÆRK”

Hvordan fik du arbejde efter studiet?
Jeg blev færdig i juni 2017 og fik mit første arbejde i september. Jeg fik det igennem mit netværk. Jeg havde en mentor på mit studie, der arbejdede på et mediebureau i Aarhus, hvor der var en, der skulle på barsel. Så jeg blev digital planner hos MediaCom.

Er dit arbejde det, du drømte om, da du studerede?
Ja, stort set! Jeg har været glad for mit arbejde i MediaCom, og det blev et springbræt til en spændende stilling ved Nordisk Film, hvor jeg startede for to måneder siden som Digital Marketing Manager i Norden.

Hvad har været den største overraskelse ved at komme ud på arbejdsmarkedet efter studiet?
Jeg havde regnet med, at forskellen fra studie til arbejdsplads var, at jeg skulle arbejde ud fra en klar køreplan for marketing. Men det er ikke min oplevelse – hverken på mediebureaet eller hos Nordisk Film gør vi ’som vi plejer’. Vi er i konstant forandring, når vi arbejder med marketing, og det er super spændende. Jeg kan være med til at sætte mit præg på mit arbejde, og de lytter faktisk til mig, selvom jeg er ung og nyuddannet. Jeg har fået meget mere ansvar, end jeg havde regnet med.

Har du nogle råd til de studerende, der snart er færdige?
Husk at slappe lidt af, når I bliver færdige. Jeg fik hurtigt arbejde, men jeg nåede at stresse mig selv alligevel. Det havde nok været meget klogt at tage den lidt med ro.

Ida Cecilie Stub Sørensen
International virksomhedskommunikation
Syddansk Universitet
Færdig i 2017

”JEG VAR I TVIVL OM, OM JEG SKULLE SIGE DET I DET HER INTERVIEW. MEN JEG HAR BESLUTTET AT SIGE MIT JOB OP”

Hvordan fik du arbejdet som e-learningskonsulent?
Det fik jeg ved at sende en ansøgning – en lidt anderledes ansøgning der nok var lidt provokerende og ligefrem. Jobbet var lidt uden for mit fagfelt, og jeg har ikke nogen it-kompetencer, så det var ret vildt, at jeg fik det. De syntes, at det var interessant at få en med en anden baggrund ind i deres virksomhed. Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville få et job igennem en ansøgning. Jeg troede, at jeg ville få mit arbejde via mit netværk, som jeg i mange år har arbejdet på at opbygge især indenfor frivilligmiljøet, hvor der er et organisationsfokus.

Hvorfor søgte du jobbet?
Umiddelbart lå det langt væk fra det, jeg kendte til. Men at arbejde med læring og formidling var nok det, der trickede mest inden i mig. Så denne her ansøgning var nok en af de ansøgninger, jeg lagde mest krudt i, for ellers kan det let blive det, jeg kalder ’Coca-Cola’ ansøgninger. Det var denne her ikke.

Er dit arbejde det, du drømte om, da du studerede?
Jeg drømmer stadig om at arbejde i organisationsverdenen, og jeg skal ikke være i det private om fem år. Jeg har brug for at forbinde mine egne kerneinteresser og mit politiske ’jeg’ mere til mit arbejde. Jeg skal kunne se mig selv i mit arbejde. Det har ført til, at jeg netop har besluttet, at jeg vil sige mit nuværende job op. Det er ikke denne her vej, jeg skal gå. Jeg skal tilbage til organisationsvejen og væk fra det private.

Pernille Vildsted Nielsen
International Virksomhedskommunikation og Tysk
Aalborg Universitet
Færdig 2017

”MIT PRAKTIKOPHOLD BETØD ALT. DE KENDTE MIG I FORVEJEN, SÅ JEG BEHØVEDE IKKE ENGANG AT KOMME TIL EN SAMTALE”

Hvordan fik du arbejde efter din uddannelse?
Jeg havde et arbejde, inden jeg blev færdig. Der var en underviser, der kontaktede mig, fordi hun havde brug for hjælp til at booste tyskuddannelserne på Aalborg Universitet. Så jeg fik en stilling som videnskabelig assistent, men den var tidsbegrænset.

Hvor er du nu?
Nu er jeg hos Eurowind Energy, som jeg i 2016 var i praktik hos. Min jobtitel er Technical Project Assistant, hvor jeg sidder i vores Asset Managementafdeling med den tekniske administration af vindmøller. Da jeg ikke længere var på Aalborg Universitet, ringede jeg til Eurowind Energy for at høre, om der ikke var kommet nogle jobåbninger. Jeg var heldig. Der var faktisk en stilling ledig, og jeg begyndte så i januar 2018. De vidste på forhånd, hvad jeg var god til, og hvordan jeg ville passe ind i den stilling. Jeg tror, at de blev glade, fordi jeg ringede.

Hvad var dit drømmejob, da du studerede?
Da drømte jeg bare om at komme ud og tale noget tysk og skabe relationer til vores nabo i syd. Men jeg tror, at jeg altid har været åben overfor, at det kunne være i alle mulige sammenhænge.

Er der noget, der har overrasket dig ude på arbejdsmarkedet?
Det var da en overraskelse, at jeg ikke er færdig med at lære, selvom jeg er færdig med mit studie. Jeg havde læst i fem år, og jeg var motiveret for at komme ud og bruge min uddannelse. Men da fandt jeg hurtig ud af, at ens uddannelse ikke 100 procent matcher det arbejde, man får. Men det er jeg kun glad for. Det er fedt, at der er plads til at lære.”

Tobias Laursen Kihl
Kommunikation
RUC
Færdig 2018

”JEG FØLTE MIG RIMELIGT GODT KLÆDT PÅ, DA JEG KOM UD PÅ ARBEJDSMARKEDET”

Hvordan gik det efter din uddannelse?
Jeg fik arbejde tre måneder efter, jeg var blevet færdig. Det var et midlertidigt barselsvikariat på Københavns Universitets Fællesadministration som kommunikationsmedarbejder. Derefter fik jeg fastansættelse på det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet – igen som kommunikationsmedarbejder.

Hvordan fik du dit nuværende job?
Stillingen blev slået op, men jeg blev prikket på skulderen og spurgt, om det ikke kunne være noget for mig. Så søgte jeg og var til samtale ligesom alle andre. Men jeg havde nok en fordel, fordi jeg allerede var inde i systemet via barselsvikariatet. Jeg kendte jo organisationen ret godt, og jeg havde skrevet speciale om uddannelseskommunikation, så på den måde lå min profil lidt til højrebenet i forhold til mit arbejde. Det gjorde måske heller ikke noget, at jeg havde fået 12 for mit speciale.

Hvad var dit drømmejob, da du studerede?
Dengang havde jeg ikke ét drømmejob. Jeg havde flere. Det arbejde, jeg har nu, er helt sikkert et af dem. Jeg synes, at det er super spændende at arbejde med kommunikationsværktøjskassen i en uddannelsessammenhæng. Det er meget meningsfuldt at bidrage til uddannelsen af den danske ungdom.

Er der noget, der har overrasket dig ude på arbejdsmarkedet?
Jeg følte mig rimeligt godt klædt på, da jeg kom ud på arbejdsmarkedet. Mine studiejob havde forberedt mig ret godt på det, der ventede. Men som studentermedhjælper vil du dog aldrig sidde med det samme ansvar som en fastansat. Så mit råd til nye studerende er: ”Ro på, det skal nok gå. Du er på rette vej.”

Caroline Asmus
Cand.merc. (kom)
CBS
Færdig 2018

”PRAKTIK OG NETVÆRK HAR BETYDET, AT JEG HAR ARBEJDE I DAG. DET KAN IKKE SIGES MERE KLART”

Hvordan gik det da du blev færdig med dit studie?
Inden jeg blev færdig, var jeg i praktik i bureauet Halo. agency, hvor jeg efterfølgende blev ansat som studentermedhjælper og derefter som konsulent, da jeg havde afsluttet mit speciale. Det eneste problem var bare, at bureauet skulle lukke med udgangen af året. Derefter har jeg været på et andet bureau, der hedder Mannov, og for 14 dage siden er jeg startet på et nyt arbejde hos Grey Public, som er en del af Grey. Så det har været et hektisk år.

Hvordan har du fået dit nye job?
Det har jeg fået gennem netværk. Jeg har fået job hos nogle af mine gamle chefer fra Halo. agency, som har startet en pr og pa-afdeling op hos Uncle Grey i København.

Hvad drømte du om, da du læste?
Jeg ville gerne på bureau. Og det er lykkedes. Jeg har allerede arbejdet både med kommunikation og pr og nu håber jeg at kunne afprøve krydsfeltet mellem kommunikation og det mere kreative. Jeg glæder mig til at se, hvad det kreative kan sammen med det kommunikative og det mere strategiske.

Hvad er den største overraskelse, du har oplevet ved at komme ud på arbejdsmarkedet?
At man ikke nødvendigvis altid er glad bare fordi, at man har et job. Det er lige så meget menneskerne, som man har en hverdag sammen med og den atmosfære, der er på kontoret, der betyder noget, som det er, at man har nogle spændende arbejdsopgaver. Derfor har jeg også lært, at man ikke bare bør sige ja til det første og det bedste. Man skal virkelig mærke efter, om det er det rigtige.

Har du nogle gode råd til studerede, der er ved at være færdige?
Mit eneste råd er: Få dig et studiejob, og få dig noget erfaring, for det er den eneste måde, hvorpå du kan få en chance ude i den virkelige verden efterfølgende. Og skab dig et netværk, for folk vil gerne hjælpe dig.

Caroline Arp
Fransk, Københavns Universitet
Færdig 2017

”JEG LYTTEDE IKKE TIL FAGFORENINGEN I MIN FØRSTE ANSÆTTELSE OG ENDTE DERFOR MED AT KNOKLE OG FØLE MIG UTILSTRÆKKELIG TIL EN ALT FOR LAV LØN”

Hvad er der sket siden sidst?
Da jeg var færdiguddannet, fik jeg tilbudt et job i forlagsbranchen og startede der fem dage efter, at jeg havde afl everet mit speciale. Jeg troede, jeg havde vundet i lotteriet med mit drømmejob som forlagsredaktør og accepterede derfor en alt for lav løn og alt for stor opgave fra begyndelsen. Det var slet ikke det rigtige for mig, og jeg takkede straks ja, da jeg fik tilbudt mit nuværende job som folkeskolelærer i fransk og engelsk.

Hvordan er dine drømme blevet opfyldt?
Jeg troede, at jeg vidste, hvordan mit liv skulle se ud de følgende 10 år. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville ende, hvor jeg er i dag. Nu ved jeg, at det var for det bedste, selvom det har været hårdt. Men min drøm om at være forfatter, redaktør og at få mit navn trykt i en bog er gået i opfyldelse, og i flere af mine klasser underviser jeg ud fra de bøger og materialer, jeg har været med til at udvikle. Det er jeg virkelig stolt af.

Hvad er det bedste ved dit job?
Det bedste ved mit job er at få lov til at dele min glæde for sprogfag, og især det franske sprog, med børn, som er så modtagelige og åbne. Det er så fedt at videreformidle det, jeg brænder allermest for, og jeg tror, mine elever bliver mere engagerede og dygtigere, når de kan mærke, at jeg elsker faget.

Hvad er dine råd til studerende, der er på vej ud på arbejdsmarkedet?
Det er vigtigt at være omstillingsparat og ikke sætte sig for fast på en bestemt retning. Jeg var ikke omstillingsparat, og det ramte mig som et frontalt knytnæveslag. Derudover vil jeg advare om, at kommunikations- og forlagsbranchen er benhård, så jeg vil råde nyuddannede til at tage en dyb indånding, inden de bliver kørt over af det høje tempo og de mange krav og forventninger. Jeg lyttede ikke til fagforeningen i min første ansættelse og endte derfor med at knokle og føle mig utilstrækkelig til en alt for lav løn.

Tekst / Niels Christiansen og Anja Marcussen
Foto / Camilla Utke Shiøler og Hellene Bagger
Udgivet / August 2019

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Back To Top
Search