Skip to content

Kvinder 50+ – et målgruppeparadoks

Kvinder 50+
– et målgruppeparadoks

Hvis du arbejder med at planlægge kommunikations-, branding- og marketingkampagner for kunder, så vil du sikkert nikke genkendende til, at det er meget sjældent, at et brief beder dig om at ramme målgruppen af kvinder 50+. Det er i 2020 stadig mere smart at sælge sine produkter til de unge, smukke mennesker i aldersgruppen 20-29 år. Men klogt eller velovervejet er det ifølge en ny undersøgelse ikke.

Tekst / Kasper Foged
Udgivet / Marts 2020

Et af Danmarks største mediehuse Aller Media afholdt for nylig Women of the Future 2020, hvor de havde taget pulsen på kvindesegmentet 2020, og i den anledning havde de inviteret cirka 200 mennesker blandt både annoncører og mediebureauer i Danmark.

Undersøgelsen er baseret på desk research og eksisterende analyse fra mediehuset. Den er blevet kombineret med 11.330 svar fra Gallup Indeks Danmark, 1.009 interviews med kvinder 18+ og digital data fra mere end 2 millioner brugere af websites og SoMe-følgere.

Et af de mest slående resultater er, at man skal skynde sig at tage alder ud af ligningen, når man kommunikerer til sin målgruppe. Det er mange år siden, at 40 år var det samme som fed og færdig.

50+-segmentet er måske den mest attraktive målgruppe i verden i dag. De har høje lønninger og masser af friværdi, og så er de klar til at gå på opdagelse i tilværelsen. De rejser og forbruger som ingen anden målgruppe, og de er mere villige til at prøve nyt end de yngre generationer. Særligt 50+-kvinderne leder efter produkter, der simplificerer deres liv, og brands, der understøtter deres værdier – og pengene sidder løst, når de finder noget, de kan lide.

Overset, men købestærke

Så det burde jo være simpelt, men det er det ifølge undersøgelsen ikke. Hele 46 % af kvinderne mener, at forskellige generationer fremstilles stereotypt. Næsten 30 % af de 50-59-årige føler sig usynlige i mediebilledet – det gør kun 11 % af mændene. 45 % af kvinder mellem 50-60 år føler sig forbigået på arbejdsmarkedet, og hele 92 % føler ikke, at reklamer henvender sig til dem.

Virkeligheden er, at den mest købestærke, nysgerrige og dermed mest interessante kommercielle målgruppe globalt set føler sig overset og fremstillet som mormoragtige stereotyper

Hvis man ser på 50+-købsindekset sammenlignet med de 20-29-årige kvinder, så taler det for sig selv. Når det gælder kulturforbrug og restaurantbesøg, så ligger 50+-kvinder i indeks 122. Når det gælder forbruget af mode, så er indekset 116. Dagligvarer er indeks 137, og hvad angår forbruget af skønhedsprodukter, så ligger 50+-kvinderne i indeks 120.

Virkeligheden er, at den mest købestærke, nysgerrige og dermed mest interessante kommercielle målgruppe globalt set føler sig overset og fremstillet som mormoragtige stereotyper.

Det er et godt eksempel på, at fordomme er utroligt svære at ryste af, men jo hurtigere man gør det, jo bedre er det tilsyneladende for forretningen – og så er det vigtigt at huske på, at for det moderne menneske er alder, som aldrig før, bare et tal. Livsfasemetoden er altid god at huske, når man skal segmentere sin målgruppe – for du kan sagtens forbruge som en 25-årig, selvom du er 55. Faktum er, at du, når fordommene er skrællet væk, faktisk forbruger mere. ●

Tekst / Kasper Foged
Udgivet / Marts 2020

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search