Skip to content

SPROGENSE i Bogense

SPROGENSE i Bogense

SPROGENSE er et nyt sted at mødes om det danske sprog. Et par dage i 2021 bliver Bogense på Nordfyn til SPROGENSE, når Nordfyns Erhverv og Turisme, Nordfyns Kommune og Dansk Sprognævn, der nu hører hjemme i Bogense, inviterer til Sprogfestival for folket, specialisterne, erhvervslivet og alle andre, der er engageret i sprog.

Tekst / Anne Nimb
Illustration/ Maj Ribergård
Udgivet / April 2021

Nogle dage i 2021 omdannes Bogense til en folkelig sprogfestival, hvor alle er velkomne. (efter deadline for den trykte udgave af Kommagasinet blev det besluttet at flytte sprogfestivalen fra maj til 17. og 18. september)

Sproget tages med ud i de hyggelige gader, på cafeerne, i kirken og på spillestederne og skaber en platform og miljøer, hvor gæsterne involveres, og sproget levendegøres. Samtidig vil fagfolk og specialister mødes til dialog med fokus på sprogets rigdom og muligheder og dermed synliggøre sprogets mange facetter.

Byen vil summe af store og små bogstaver, ord, leg, læring, samtaler, digte, taler, dialekter, udstillinger, aktiviteter, interaktioner, emojis, sjov, sprogteknologi, musik og underholdning. På festivalen har alle mulighed for at komme til orde samt bruge og lege med sproget på mange forskellige måder. Ordet og sproget vil således være omdrejningspunktet i alle aktiviteter, udstillinger, foredrag og underholdningsindslag.
Arrangørerne af Sprogense har en fælles ambition: At SPROGENSE i Bogense skal være Danmarks nye samlingssted for sprog.

”For os i Dansk Sprognævn rammer sprogfestivalen ned i det erklærede mål, der er formuleret i vores strategi: At vi skal bidrage til kulturforståelse og den demokratiske samtale om dansk,” fortæller Thomas Hestbæk Andersen, der er direktør i Dansk Sprognævn, som er en forskningsinstitution, der skal følge det danske sprog, svare på spørgsmål om sproget og fastlægge retskrivningen i Retskrivningsordbogen.
Nordfyns Erhverv og Turisme står for det praktiske arbejde med Sprogfestivalen. Det er en erhvervsorganisation med 600 medlemmer, og man arrangerer blandt andet forskellige events, som sætter Nordfyn på landkortet. For eksempel VM i cykelcross og DM i Ballonflyvning. Susanne Geil er projektleder på festivalen.

”Siden Dansk Sprognævn flyttede til Bogense i 2019, har både byen og erhvervslivet været optagede af mulige samarbejdsmuligheder. De samme tanker har de haft i Dansk Sprognævn. I slutningen af 2019 blev de første møder holdt, og Sprogfestivalen som ide begyndte at tage form. Dengang var det planen, at det skulle afholdes i efteråret 2020, men det satte corona en kæp i hjulet for. Nu arbejder vi ud fra, at der fortsat vil være en grad af forsamlingsforbud, og derfor holder vi festivalen i en anden form, end vi oprindeligt havde planlagt. Aktiviteterne kommer til at være spredt ud på mange forskellige lokationer, så vi kan styre det, således at vi kan optimere i forhold til gældende restriktioner,” fortæller Susanne Geil.

Susanne Geil

Siden Dansk Sprognævn flyttede til Bogense i 2019 har både byen og erhvervslivet været optagede af mulige samarbejdsmuligheder. De samme tanker har de haft i Dansk Sprognævn

Folkelig begivenhed

”Vi vil gerne sætte vores faglighed på spil og bidrage til debat og dialog om dansk, og der synes vi, at en sprogfestival er en fantastisk begivenhed, der kan bidrage til det mål. Vi havde ikke været i Bogense længe, før vi blev kontaktet af Nordfyn Erhverv og Turisme og spurgt, om vi ville medvirke i en begivenhed med landsdækkende interesse, og eftersom vi allerede havde gjort os nogle tanker selv, var det indlysende at gå med. For os er det en positiv situation, at vi har en dygtig organisation til at organisere begivenheden, så vi dermed kan fokusere på at bidrage med vores faglighed og indsigter i sprog,” siger Thomas Hestbæk Andersen.

Målet for alle parter er, at festivalen skal være en folkelig begivenhed for alle, fra børnehaver til fagfolk, og at alle skal have mulighed for at få ordet. Temaet i år er ’Sprogets udvikling’, og det bliver tilpasset de mange forskellige målgrupper, så det både kan handle om sprogforskning, det professionelle arbejde med sproget, dialekter, bandeord og meget andet.

Dansk Sprognævn har deltaget i planlægningen, og det skal føre til en række solide, faglige foredrag, også med sprogforskere. Og så kommer der fokus på sprogteknologi.

”Det virker, som om mange danskere har en stor interesse for sprog og for at diskutere vores. Det kan vi blandt andet se på vores stigende søgestatistik på nettet og på antallet af følgere på vores facebookside. Ud over den private dansker – formuleret som familier – har vi et par professionelle målgrupper for festivalen: alle i uddannelsessystemet og virksomheder, som arbejder med sprog, for eksempel sprogteknologiske virksomheder,” siger Thomas Hestbæk Andersen.

Thomas Hestbæk Andersen

Vi vil gerne sætte vores faglighed på spil og bidrage til debat og dialog om dansk, og der synes vi, at en sprogfestival er en fantastisk begivenhed, der kan bidrage til det mål

Årligt tilbagevendende

Dansk Sprognævn planlægger, at man kan besøge domicilet i Bogense, hvor man blandt andet kan opleve de i dag 800.000 ordsedler med danske ord – en samling, der blev grundlagt tilbage i 50’erne. Og der er mange andre ting på programmet. Hr. Skæg, som lærer børn bogstaver og ord på DR’s børnekanal Ramasjang, kommer. Og DR har sagt ja til, at den aktuelle udgave af ’Klog på sprog’ bliver sendt fra Bogense under festivalen.

”Den stigende interesse for sproget har også vist sig ved, at der er mange, der har henvendt sig, fordi de gerne vil medvirke i festivalen på en eller anden måde, blandt andet mange lokale institutioner og virksomheder, som kommer til at bidrage. Det er for eksempel biblioteket, gymnasiet, erhvervsliv, detailhandel, cafeer, restauranter, spillesteder og så videre. Vi er ved at sammensætte et frivilligt team på 20-30 personer,” fortæller Susanne Geil, som også kan berette, at man går efter, at Sprogense skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.
”Vi har så mange ideer, og ikke alt kan lade sig gøre i år på grund af corona, men så kan det forhåbentlig næste år. Foreløbig har vi planlagt et 3-årigt forløb,” slutter Susanne Geil. ●

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

SPROGENSE

Læs mere om SPROGENSE, og se programmet på sprogense.dk. Alle aktiviteter er gratis i år, men på grund af covid-19 skal man tilmelde sig via hjemmesiden. Da artiklen blev skrevet, var SPROGENSE planlagt til den 7.-8. maj 2021, men på grund af corona kan festivalen muligvis blive flyttet. Følg med på sprogense.dk

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Program

Sgu’, tegnsprog, dialekter, OMG, nye ord, konkurrencer, kreativitet, ordsprog og underholdning.
Alt dette og meget mere kan du opleve på sprogfestivalen SPROGENSE i Bogense. Alle aktiviteter er gratis, men kræver tilmelding. Der vil være et begrænset antal pladser til hver aktivitet.

Leg og læring
Gennem en lang række lege og læringsaktiviteter kan du og din familie blive klogere på sproget på en sjov og lærerig måde. Du kan også tage på bogstavjagt rundt i Bogense bymidte, gætte ordsprog og komme helt tæt på de mange millioner ord hos Dansk Sprognævn.

Foredrag og debat
SPROGENSE og Dansk Sprognævn byder på en række spændende foredrag med sproget som omdrejningspunkt. Skoleelever, studerende, undervisere og alle sproginteresserede er velkomne, når fagfolk, specialister og andre sprogpassionerede inviterer til foredrag og dialog om sprogets rigdom under årets tema: Sprogets udvikling.

Underholdning
Ordet og sproget vil også være omdrejningspunkt i de forskellige underholdningsindslag på SPROGENSE festivalen. Uanset om du er barn eller voksen, skoleelev, studerende, underviser, specialist eller ganske enkelt passioneret sproginteresseret, så er der i løbet af festivalens to dage lidt for enhver smag.

Konkret indhold, tidspunkter og tilmelding er klar fra 1. april 2021, hvor der forhåbentlig er en afklaring på eventuelle COVID-19 restriktioner i maj. Det fulde program vil fremgå af hjemmesiden primo maj.
Et par planlagte programpunkter:

Fuck! For satan! Loooort!
Aktivitet: En interaktiv bandeords-udstilling

Sproglege med talefeerne
Aktivitet: Sproglege med talefeerne
Har I børn – og tag gerne de voksne med – lyst til at lege med ord og lyde, så står talefeerne klar med sjove aktiviteter! Vi skal lege med forskellige kategorier af ord, sammensatte ord, modsætninger og stavelser.
Kommunens tale-høre-konsulenter har planlagt en række sprogstimulerende aktiviteter. Legene er særligt henvendt til børn i aldersgruppen 3-6 år, men alle børn er velkomne til at være med. Det bliver en sjov og lærerig oplevelse.

Velkommen
– Bliv klogere på sprog
Aktivitet: Rundvisning på Dansk Sprognævn
Hvad gemmer der sig i den gamle varmecentral i Bogense? Hvad og hvem er Dansk Sprognævn, og hvad arbejder de med? Bliv klogere på sprogets udvikling, og dyk ned i fortællingerne og arkiverne. Dansk Sprognævn slår dørene op og inviterer alle indenfor. Der vil begge dage være flere rundvisninger.
Rundvisningerne er tilpasset, så de passer til alle – familier med børn, skoleelever og lærere samt sproginteresserede. Ved konkret tilmelding fremgår typen af rundvisning.

Bogstavjagt
Aktivitet: Konkurrence med leg og læring
Har du lyst til finde bogstaver i Bogense?
Finder du alle bogstaverne, og kan du sætte dem sammen til det rigtige ord, så deltager du i konkurrencen om flotte præmier. På din vej rundt i Bogense kan du samtidig opleve andre leg og læringsaktiviteter, foredrag og forskellig underholdning.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tekst / Anne Nimb
Illustration / Maj Ribergård
Udgivet / April 2021

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search