skip to Main Content

Vil du være din egen arbejdsgiver?

Vil du være din egen arbejdsgiver?

KS har en lang række målrettede tilbud til medlemmer, der overvejer at blive freelancere eller selvstændige – og til dem, der allerede er det. Her får du et overblik over, hvad vi tilbyder.

Hvad enten det er din livsdrøm at være freelancer, eller du blot ser på det som en mulighed, du måske skal overveje, er der en lang række overvejelser, som det er fornuftigt at gøre sig inden.

For det første skal du være klar over, at du som freelancer skal være opmærksom på mange flere ting, end du skal, hvis du er i et ansættelsesforhold. Når du ikke har en arbejdsgiver, men skal være din egen arbejdsgiver, er der en del ting, du er nødt til at sørge for selv. Du er ikke omfattet af den lovgivning, de overenskomster og de goder i form af for eksempel løn under sygdom og ferie, pension, forsikringer og løn under barsel, som gælder for lønmodtagere.

”Du skal først og fremmest huske at tage højde for de manglende goder i din prissætning. Der skal være penge til at spare op til pension, der skal være råd til at være syg eller gå på barsel og så videre. Vi råder vores medlemmer til som minimum at tage 600 kroner i timen for freelancearbejde i 2016–2017. Vi er kommet frem til minimumssatsen ved at se på gennemsnitslønnen for KS’erne i fast beskæftigelse og så lægge 100 procent oveni,” siger juridisk konsulent Lea Møller Jeppesen, KS.

”På den måde har du taget højde for alle de udgifter, omkostninger og måske manglende indtjening i perioder som for eksempel sommerferien, som du har som freelancer. Men du skal selvfølgelig også skele til, hvad du har behov for af penge. Hvad har du af faste udgifter, og hvad bruger du ud over det?”

Mange måder at finde prisen

”Man kan nemlig finde frem til sin pris på mange måder. Du kan tage udgangspunkt i en timepris, du kan tage udgangspunkt i dine omkostninger, du kan tage udgangspunkt i, hvad du plejer at tjene, eller du kan kombinere disse ting. Men vigtigst er det at huske, at der altid kommer nogle udgifter til, som du ikke har som ansat,” siger hun.

KS kan råde og vejlede i, hvordan du fastsætter den rigtige pris i forhold til dine omkostninger og indtjeningsbehov. Men du er selv nødt til at synliggøre den værdi, du tilfører.

”Husk, at det er køb og salg af en vare: dig, og de ydelser du kan tilbyde. Derfor skal du have fokus på at holde dine kompetencer opdaterede, så du sikrer dit indtægtsgrundlag på sigt. Husk at tænke over, hvad der kan ske, hvis du risikerer at blive dårligere til dit fag, fordi du ikke har fulgt med og bliver nødt til at tage en for lav pris, som betyder, at du skal arbejde mere og derfor må gå på kompromis med kvaliteten.

”Det kan være fristende at tage dårligt betalte opgaver for at komme i gang. Det skaffer måske noget mad på bordet, men hvad hvis du risikerer at blive dårligere til dit fag, fordi du er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten?,” siger Lea.

Aftal prisen på forhånd

”Hvis den lave pris ikke også skal være din pris næste gang, du skal lave en opgave for den kunde, er du nødt til at gøre kunden opmærksom på, hvad de får til den pris, de tilbyder. Under alle omstændigheder er det vigtigt at aftale præcis, hvad opgaven går ud på, og hvad prisen skal være. KS har standardfreelancekontrakter, du kan tage udgangspunkt i. Du kan også få rådgivning om betaling, ophavsret til materialet og så videre.”

”Hvis du får tilbudt en opgave til en fast pris, skal du begynde med at vurdere, hvor lang tid, det vil tage dig, og om prisen svarer til det. Hvis du er dygtig, har en faglig stolthed og arbejder for en fast pris, kommer du måske til at bruge længere tid på opgaven, og så falder din timeløn. Det kan i nogle tilfælde være en fordel at have en decideret samarbejdsaftale, hvor opgaven og prisen er fastlagt for en længere periode,” siger Lea Møller Jeppesen. ”Men vigtigst af alt er det, at du forholder dig til, hvad dit perspektiv er.

Hvorfor vil du være freelancer? Er det, fordi du har behov for fleksibiliteten? Er det bare i en periode, eller er du sådan indrettet? Hvor risikovillig er du? Hvor selvstændig er du som person? Kan du sælge dig selv, så du får fat i de nye kunder, du får brug for? Har du et godt netværk? Brænder du for det?”
Lea Møller Jeppesen har en del spørgsmål, du bør stille dig selv. Men hun fortæller også, at hun og hendes kolleger i KS vejleder medlemmerne, så de får tænkt igennem, hvilken situation de kommer til at sidde i.

”Derfor: Brug os, hvis du overvejer at blive freelancer,” opfordrer hun.

Det kan KS gøre for dig

Artiklen er oprindelig trykt i KOM magasinet nummer 107, november 2017.

Tekst / Anne Nimb

Udgivet / November 2017

Back To Top
Search