Skip to content

Virksomheders WHY skal i spil på TikTok

Virksomheders WHY skal i spil på TikTok

Det er virksomhedernes dybere formål, der skal kommunikeres og bringes i spil på de sociale medier, påpeger to SoMe-profiler. Men underholdningsværdien skal i en TikTok-tid være i top, mens budskabet skal leveres hurtigt og med personlighed.

Tekst / Uffe Jørgensen Odde
Foto / PR
Udgivet / December 2022

Lyt til artiklen her:

Branding på sociale medier handler ligesom andre brandingindsatser om at positionere og kommunikere virksomhedens eller organisationens WHY. Men i modsætning til andre kanaler stilles der – måske mere end nogensinde – krav til den konkrete værdi, et opslag giver, til at budskabet er hurtigt at afkode, og til at opslaget fanger blikket, fordi man konkurrerer med mange andre opslag.

“Det er vigtigt, at man finder ud af, hvad man selv synes er fedt, og hvor ens brand adskiller sig fra andre. Hvad gør brandet specielt? Og hvordan får man det bedst ud? Der er mange eksempler på, at man kan tale om alvorlige emner på TikTok og Instagram. Man behøver ikke danse for at få succes,” siger Camilla Stemann Jensen, direktør i Camilla Stemann & Co. og underviser.

“Men det kan være, at nogle brancher eller virksomheder skal opfinde deres egen måde at formidle underholdende på. Hvis man som et meget seriøst brand skal have succes på TikTok, handler det først og fremmest om at finde ud af, hvordan man kan servere budskabet kort, hvordan det kan blive mere spiseligt – og samtidig være tro mod sit DNA.”

Korte videoer hitter

Siden Facebooks gennembrud i slutningen af nullerne er de sociale medier blevet allemandseje, og der kommer løbende nye medier til.

En af de seneste er TikTok, der har revolutioneret de sociale medier med de korte videoer, som siden har spredt sig til andre platforme.

ommunikationen på TikTok – eller i såkaldte Reels på Instagram – adskiller sig altså markant fra, hvad der ellers har været herskende i SoMe-land.

Camilla Stemann Jensen henviser til en undersøgelse fra SoMe-management-platformen Later, der inkluderede 81 millioner Instagramopslag. Her var den gennemsnitlige engagementsrate for almindelige feedopslag 5,16 % i 2019. Ved udgangen af 2022 var samme tal faldet til 2,88 %.

Indhold skal give værdi i modsætning til det meget afsenderorienterede indhold, som har præget indholdet på sociale medier længe

Camilla Stemann Jensen, direktør, Camilla Stemann & Co.

Kommagasinet har tidligere fortalt, at SoMe-platforme fremmer brugen af nye funktioner, og i undersøgelsen peges der også på, at Reels, der er Instagrams kortfilms-format, bliver prioriteret højt af platformen. Videre hedder det, at dem, der har skiftet til Reels, har oplevet, at engagementsraterne er på samme niveau eller højere.

90 % af den danske befolkning over 12 år har en profil på mindst et socialt medie, viste Kulturministeriets rapport ‘Mediernes udvikling i Danmark 2021’. TikTok tegnede sig på det tidspunkt for ni %, mens Instagram lå på 50 %. Så selvom TikTok nok er vokset de senere år, så er der, måske, fortsat et stykke vej op til de andre platforme.

“Men når andre begynder at gøre som TikTok, så viser det, at platformen har fat i noget rigtigt. Rent brandingmæssigt synes jeg også, at det giver mening at være på TikTok, hvis man forstår mediet. Det er dog vigtigt, at man køber ind på underholdningspræmissen. Og så skal man forstå, at netop TikTok er meget brandingorienteret i modsætning til andre platforme, hvor communityopbygning i høj grad er i centrum,” siger Camilla Stemann Jensen.

Trine Fogh Møller modtog, mens hun var ansvarlig for sociale medier i Fødevarestyrelsen, Sprogprisen 2022 for Årets bedste generelle SoMe-indsats. I dag er hun Social Media Lead i DJØF.

“Årsagen til, at folk følger din organisation eller virksomhed på de sociale medier, er, at I har noget særlig viden, som andre ikke nødvendigvis har,” siger hun.

Om TikTok siger hun:
“TikTok er ikke bare en døgnflue for de helt unge. Derudover har TikTok også udviklet sig fra kun at være dansevideoer til at være et sted, hvor man også kan levere noget indhold, som giver værdi for brugerne.”

Camilla Stemann Jensen

Mange vil cleare alting, fordi de er bange for at træde ved siden af, men det betyder, at noget af det autentiske ryger.

#mereværdi

Både Camilla Stemann Jensen og Trine Fogh Møller fremhæver netop det at levere værdi til brugerne som afgørende. Trine Fogh Møller giver et eksempel:

“I Fødevarestyrelsen kunne vi måske engang finde på at dele opslag med opskriften på den gode humus. Men det ved vi ikke noget om. Vi ved til gengæld, at det er en god ide at spise bælgfrugter, fordi de er en del af en sund kost ifølge kostrådene. De opslag, der havde den slags ballast, og for eksempel viste, hvad bælgfrugter overhovedet er, nåede også længere ud. Der skal være en årsag til, at du deler, som du gør.”

Camilla Stemann Jensen forklarer, at det ‘at være personlig, i øjenhøjde, autentisk og stå for noget stadig gælder.’

“Indhold skal give værdi i modsætning til det meget afsenderorienterede indhold, som har præget indholdet på sociale medier længe. Jeg synes også, at man kan se, at en del virksomheder læner sig op ad den måde, som influencers producerer relevant indhold på,” siger hun.

Hvilke overvejelser skal man gøre sig?
“Jeg plejer at opfordre til, at man kigger ind i, hvilke udfordringer der er i den pågældende branche eller på det problem, som virksomheden løser. Det er relevant at tage fat i og gøre det personligt, fordi det er det, målgruppen kan forholde sig til – og det giver også mening i forhold til salget,” siger Camilla Stemann Jensen.

Trine Fogh Møller

Årsagen til, at folk følger din organisation eller virksomhed på de sociale medier, er, at I har noget særlig viden, som andre ikke nødvendigvis har.

Hvad er svært?
“Jeg oplever, at mange har svært ved netop at få skabt værdi i deres indhold. Mange har også svært ved at give noget væk gratis, fordi de føler, de kommer til at give for meget af forretningen. Rigtig mange har også svært ved at gøre det personligt,” siger Camilla Stemann Jensen.

Hvad lægger du i det at være personlig?
“Brugerne skal kunne mærke, at der er nogle mennesker bag brandet. Man kan også gå længere og fortælle om medarbejdernes oplevelser, eller man kan bruge medarbejdere eller CEO’en aktivt. Men der er mange muligheder.

Ustyrligt?
Traditionelt har branding været styret – eller i hvert fald forsøgt styret – af virksomheder og deres reklamebureauer.

Men med de sociale mediers indtog har brandingen ændret karakter, da virksomheder ikke længere i samme omfang kan styre, hvordan (offentlige) samtaler udvikler sig. Erkend kontroltabet, og omfavn de nye tider, lyder opfordringen.

“Jeg synes generelt, at virksomheder har for meget kontrol med deres arbejde på sociale medier. Mange vil cleare alting, fordi de er bange for at træde ved siden af, men det betyder, at noget af det autentiske ryger,” siger Camilla Stemann Jensen, der fortsætter:

“Og ofte er det brief, som en virksomhed sender til en influencer, så stramt, at det autentiske ryger. Der er selvfølgelig emner, som er meget følsomme, men tingene ville ofte fungere bedre, hvis virksomhederne gav lidt mere slip og troede mere på produktet, budskabet og på, at det kan leve selv, uden at det skal styres hele tiden.”

Der skal være en årsag til, at du deler, som du gør

Trine Fogh Møller, Social Media Lead, DJØF

Camilla Stemann Jensen uddyber, at det heller ikke altid er effektivt, hvis logoet altid skal med.

“Ofte fungerer det underspillede eller tilfældige bedre. Dermed ikke sagt, at det hele skal være tilfældigt. Man skal bare ikke overtænke det hele,” siger hun.

Det er Trine Fogh Møller enig i.

“Den polerede, pæne kampagnevideo kører sjældent godt. For folk kan ikke mærke organisationen, de kan ikke identificere sig med indholdet – og så ligner det alt det andet ligegyldige reklameindhold, de eksponeres for hver dag,” siger Trine Fogh Møller. ●

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

3 gode råd til SoMe-manageren

1. Sæt WHY i centrum
Der popper hele tiden nye kanaler op, som ledelsen gerne vil være på. Derfor er det en god ide at finde ind til jeres organisations WHY. Hvorfor eksisterer I? Og hvem er jeres målgrupper? Med den viden kan I finde ud af, hvilke kanaler I skal være på, hvem I vil henvende jer til, og hvad I skal (og ikke skal) kommunikere om.

2. Mål effekten
Tal virker, og de sociale medier er nemme at hive tal ud af. Tallene kan bruges til at se, hvilke opslag der er gået bedst og værst. De er med til at vise organisationen, hvilken indsats der har værdi. Det er også virkelig fedt at kunne vise, at indhold, der i forvejen ligger gemt på en hjemmeside, med den rette behandling kan nå virkelig langt ud.

3. Følg med, og test
Der kommer konstant nye trends, algoritmerne forandrer sig, og der er hele tiden eksperter, der har forskellige holdninger til, hvordan man bedst deler opslag på de sociale medier. Test eksperternes gode råd af, og find jeres måde at begå jer på de sociale medier. Det er jer, der i sidste ende kender jeres organisation, indhold og målgruppe bedst.

Kilde: Trine Fogh Møller.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Borgens TikTok-konge

Liberal Alliances Alex Vanopslagh er den ukronede TikTok-konge på Christiansborg.

Da valgkampen bragede derude frem mod folketingsvalget 1. november 2022, var TikTok det nye sociale medie, hvor politikere forsøgte at gøre sig til overfor vælgerne. Og det kom den yderste venstrefløj og liberalisterne bedst fra.

“Enhedslisten og Liberal Alliance havde under valgkampen en meget klarere TikTok-strategi end eksempelvis Venstre og Konservative, hvor det mere var sådan lidt, ‘vi ved ikke helt, hvorfor vi skal være her, men vi prøver’. Man kunne også se, at Enhedslisten og Liberal Alliance nød at være der. Når det er sådan, bliver indholdet også bedre,” siger Camilla Stemann Jensen.

Hun uddyber:
“Alex Vanopslagh levede sig meget ind i universet. Det var meget autentisk. Han forstår mediet. Og der var ikke noget, ‘ej, det er pinligt’, som man godt kunne fornemme på nogle af de andre politikere. Man skal have lidt kunstnerisk talent. Det har både Alex Vanopslagh og Enhedslistens Rosa Lund.“

Camilla Stemann Jensen er faktisk dybt imponeret over Liberal Alliances arbejde på TikTok.

“Alex Vanopslagh har faktisk lavet mange videoer, hvor han taler om politik – hvor han ikke er fjollet,” siger hun.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tekst / Uffe Jørgensen Odde
Foto / PR
Udgivet / December 2022

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search