Skip to content

Sådan kommer du i gang med video

Sådan kommer du i gang med video

Du behøver ikke at have gået på filmskolen for at lave videoer. Det er næsten gratis at komme i gang, og det er ikke svært. Vær ærlig, og vær ikke bange for at begå fejl, siger Anders Bakfeldt fra Nordeas hovedkommunikationsafdeling.

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / Februar 2019

I et gigantisk glaspalads ude på Amager sidder Anders Bakfeldt på 3. sal og producerer videoer til banken, Nordea. Han er 48 år og har de sidste seks måneder været en central del i det nordiske videotiltag, Nordea har sat i gang. Et tiltag, der på sigt vil kaste cirka to til tre videoer om måneden af sig.

Der har været opbakning til satsningen helt oppe fra, siger Anders Bakfeldt. Ifølge ham er initiativet kommet fra alle sider internt i banken, og i dag har Nordea cirka en til to videoproducere i hvert land. ”Behovet vidste sig helt akut i takt med, at folk på de sociale medier sprøjter videoer ud i en lind strøm, så havde alle herinde lige pludselig en ide om, at det burde vi da også gøre,” forklarer Anders Bakfeldt.

Han ved godt, at det er let for ham, med en stor virksomhed i ryggen, at sige, at alle kan gå i gang med at lave video. Men Anders Bakfeldts pointe er, at det ikke behøver at være dyrt, teknologisk besværligt eller noget, der kræver, at man har en indre Martin Scorsese dybt begravet i sin venstre hjernehalvdel.

”I et mindre firma, hvor man ikke har lige så mange ressourcer, som vi har, der skal man bare begynde et andet sted. Hop ud i det med den teknologi, man nu en gang har til rådighed, det kunne være en iPhone og et gratis redigeringsprogram. Vær ikke bange for det.”

Det er let at komme i gang
I Nordea begyndte de med et meget lille kamera, men i dag har de anskaffet sig avanceret udstyr. Men det er ikke nødvendigt for at lave gode videoer, mener Anders Bakfeldt, der anbefaler, at man starter ud med et budget på nul kroner. Lad være med at købe noget udstyr.

”Videoudstyr er faktisk ligegyldigt. Man kan lave rigtigt gode videoer på en iPhone. Jeg benyttede en forleden dag, selv om vi har dyre kameraer. Det blev en god video, der fungerede og kommunikerede det, den skulle. En iPhone kan optage i 4K, så det er ikke udstyret, der skal stoppe en virksomhed i at gå i gang med at lave videoer,« siger Anders Bakfeldt, der pointerer, at så længe det er ærligt, det man laver, så kan man komme igennem med mange ting.

Hvis det har fungeret, så kan man begynde at købe et billigt kamera, måske en mikrofon, måske en lampe. Det behøver ikke at være mere avanceret end det, og det kan man få for under 10.000 kroner.
”Så bruger man en dag eller to på at sætte sig ind i de klassiske videoformater, sidder man til højre eller venstre i billedet, den slags ting, så er man godt kørende. Det skal selvfølgelig ikke se dårligt ud, men det behøver absolut ikke at ligne en Hollywoodproduktion, for at det virker,” anbefaler Anders Bakfeldt.

Redigeringen af videoen er måske den sværeste del af processen. Men også det bliver faktisk lettere og lettere i disse år. ”Bare på din telefon kan du via iMovies klippe og redigere gode videoer. Hvis du er et lille firma, og du godt vil lave en lille nytårshilsen til dine kunder, så kan du sagtens udelukkende bruge din telefon som kamera og til redigering og få en video ud af det, som ser fin ud.”

Bare på din telefon kan du via iMovies klippe og redigere gode videoer. Hvis du er et lille firma, og du godt vil lave en lille nytårshilsen til dine kunder, så kan du sagtens udelukkende bruge din telefon som kamera og til redigering og få en video ud af det, som ser fin ud.”

Anders Bakfeldt

Lav det selv – det er billigere
Nordea har valgt selv at producere deres videoer. Men det har ikke altid været sådan.
”Der er kæmpe besparelser ved at lave video inhouse. Bestiller vi en video udefra fra et bureau, så koster det let 20.000 kroner, og du kan også komme op på det tidobbelte – alt afhængig af ambitioner. At have et dedikeret team i et hus som vores, der kan rykke ud med det samme og i øvrigt lave det på samme kvalitetsniveau, som det vi køber ude i byen, det kan give enorme besparelser,” forklarer Anders Bakfeldt.
Han oplever, at der er en helt anden frihed ved, at virksomheden selv producerer sine videoer, og frem for alt er det mere effektivt.

”I Nordea går vi meget op i branding i de her år. Det gælder normal kommunikation, men vi har også fået nyt logo, nye farver, og det skal selvfølgelig også gennemsyre vores videoproduktioner. I sådan en situation er det altid en udfordring at have et udefrakommende bureau til at komme ind over.”

Pas på de ’talende hoveder’
Anders Bakfeldt er begejstret for den måde, video kan bruges i intern kommunikation. Men han advarer mod, at man falder i de klassiske fælder.

”Talking Heads skal man virkelig passe på med. At have en leder, der sidder og taler og taler, er ofte meget kedeligt. Få en medarbejder, altså en af dine kolleger, som har styr på det emne, videoen skal handle om, til at forklare det. Det er ofte meget bedre end en topleder, for det ender ofte i top-down kommunikation. Og så skal man for Guds skyld passe på med at lave for lange videoer til intern brug.” Det er meget vigtigt, at det, man laver, er ærligt, ellers virker det ikke. Det må ikke se konstrueret ud – det skal virke autentisk.

”Du kan være sikker på, at den slags bliver spottet lige med det samme. Du bliver fanget lige med det samme, hvis du laver noget, der virker fake, eller hvis du prøver at bilde folk noget ind. Du skal holde den samme stil, som det du i øvrigt som virksomhed lægger ud på de sociale medier.” Men hvis man er ærlig, så kan man også slippe afsted med, at det måske ikke ser fantastisk ud.

Talking Heads skal man virkelig passe på med. At have en leder, der sidder og taler og taler, er ofte meget kedeligt. Få en medarbejder, altså en af dine kolleger, som har styr på det emne, videoen skal handle om, til at forklare det.”

Anders Bakfeldt

Husk: Ikke for langt
Ifølge Anders Bakfeldt kan man som en tommelfingerregel sige, at folk falder fra, hvis videoen er over to minutter. ”De begynder allerede efter 30 sekunder at hoppe af, efter et minut er endnu flere væk, og derfra går det bare ned ad bakke. Men når det er sagt, så sker det, at en lang video kan blive det helt store hit. Nogle gange er indholdet af en sådan beskaffenhed, at du slipper afsted med et langt format. Men ellers gælder det, at man skal lave korte videoer. Både til interne, men sandelig også til eksterne platforme.”

Anders Bakfeldt anbefaler også, at man passer på, når man lægger noget ud på de sociale medier.
”Man kan sagtens komme til at udtrykke sig forkert. Det behøver ikke en gang at være i ord. Du kan se hovski-snovski ud ved at bruge noget forkert billedmateriale. Vi gør det herinde, at inden vi lægger noget ud, sender vi det rundt til vores kolleger, og er der nogen, der kan se, at ’det der duer ikke’, så laver vi det om. Det er vi meget opmærksomme på.

Tekst / Niels Christiansen
Foto / Camilla Utke Schiøler
Udgivet / Februar 2019

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Back To Top
Search