Skip to content

Fire studerende taler ud: Fokuserer massivt på relevante studiejob

Fire studerende taler ud:

Fokuserer massivt på relevante studiejobs

Et fagligt relevant studiejob er helt afgørende for karrieren, mener fire k-studerende. Dermed sætter de ansigt på én af konklusionerne i en ny studielivsundersøgelse af KS og netmediet Bias

Tekst / Thomas Møller Larsen
Foto / Camilla Utke Schiøler

Få artiklen læst op

Sådan fandt vi de fire studerende

De fire studerende har deltaget i en studielivsundersøgelse, som Kommunikation og Sprog foretog i samarbejde med det datajournalistiske medie Bias i maj og juni 2018, og som vi beskriver i det følgende.

Vi udvalgte de fire studerende på følgende måde: De skulle være medlem af Kommunikation og Sprog. Vi skulle bruge to mænd og to kvinder. Og de skulle komme fra forskellige uddannelser rundt omkring i landet. Vi valgte dem ikke ud fra, hvad de svarede i selve undersøgelsen.

Tekst / Thomas Møller Larsen
Foto / Camilla Utke Schiøler

Få artiklen læst op

”Jeg ville ikke føle mig godt
klædt på, hvis ikke jeg havde
haft et studiejob”

Andreas Dallesgaard. 26 år. Studerer cand.merc.(kom.) på Copenhagen Business School. Har netop afsluttet sit speciale. Starter snart i fuldtidsjob samme sted, som han har haft studiejob.

Har du et studierelevant studiejob?

”Ja. Jeg har været ansat som redaktør på De Danske Garderforeningers medlemsmagasin i tre et halvt år. Jeg har dels været redaktør, dels kommunikationsansvarlig. Nu, hvor jeg er færdig med studiet, fortsætter jeg i en fuldtidsstilling med fast løn.”

Hvorvidt vurderer du, at det er nødvendigt at have et relevant studiejob for at blive attraktiv for fremtidige arbejdsgivere?

”Det er helt afgørende. Studiemæssigt bliver man klædt på med en masse teorier om, hvordan det hele fungerer. Men der er stor forskel på den teori, man lærer, og hvordan tingene hænger sammen i praksis.”

Hvor mange timer om ugen har du reelt brugt på dit studiejob?

”Et sted mellem 25 og 30 timer om ugen i snit.”

Hvor mange timer bruger du på studiet om ugen?

”15 timer om ugen, inklusive forberedelse. Men i eksamensperioder har det været et fuldtidsstudie.”

Hvorvidt har du følt dig presset af dit job og studie?

”Jeg synes ikke, jeg har følt mig stresset. Jeg kan godt forstå, at mange føler sig stressede, mens de studerer. Der er rigtig mange krav, og man skal helst have et studierelevant arbejde og tocifrede karakterer, hver gang man går til eksamen. Men på mit studie har der ikke været den præstationskultur, som der er mange andre steder. Derimod har der været en forholdsvis intens præstationskultur i forhold til studierelevant arbejde.”

Pia har væltet sig i relevante studiejob

Pia Nørgaard Pedersen. 28 år. Læser digital design og kommunikation på IT-Universitetet i København. Har et år tilbage af sin uddannelse.

Har du et studierelevant arbejde?

”Det har jeg. Jeg arbejder i Københavns Kommune i Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor jeg sidder i kommunikationsafdelingen. Jeg arbejder primært med web, men assisterer også med andre kommunikationsopgaver. Det har jeg gjort siden november 2017.”

Hvorvidt vurderer du, at studiejobbet er nødvendigt for at gøre dig attraktiv for fremtidige arbejdsgivere?

”Jeg synes, det er ret vigtigt. Jeg har også arbejdet som kommunikationsassistent under min bachelor, som frivillig kommunikationsassistent i Singapore og på pr-bureau som pr-assistent.”

Hvor mange timer bruger du på studiejobbet om ugen?

”15 timer. To hele dage.”

Hvor mange timer bruger du på studiet om ugen?

”Jeg vil skyde på 26-28 timer, samlet.”

Hvorvidt har du følt dig presset af dit studie og dine studiejob?

”Jeg har som person høje forventninger til mig selv, samtidig med at tiden er knap. Så jeg snakker med en coach i ny og næ, der hjælper mig med at skabe overblik og dermed giver mig overskud.”

Hvor godt har universitetet klædt dig på til det arbejdsmarked, du snart skal ud og indtage på fuld tid?

”Jeg synes, jeg bliver klædt rigtig godt på. Vi arbejder meget case-baseret. Og mange af vores cases er faktisk baseret på virkelige firmaer. Desværre lægger lige præcis mit studie ikke op til, at man på tredje semester af kandidaten kan komme i praktik. Det synes jeg er ærgerligt. Men i stedet har jeg været i frivillig praktik.”

”Jeg ville føle mig meget
dårligere stillet, hvis ikke
jeg havde haft mit studiejob”

Oliver August Mervig. 25 år. Studerer kommunikation på RUC. Er i gang med at afslutte sit speciale. Skal fortsætte i en projektansættelse samme sted, som han har haft sit seneste studiejob.

Om sine studiejob fortæller han:
”Mit første studiejob var på RUC, på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab. Jeg var med til sagsbehandling og lavede flyers, events og arrangementer. Der var jeg i halvandet år. I slutningen af 2016 fik jeg job i Lederne, hvor jeg har været siden. Jeg har siddet i kommunikationsafdelingen og har primært arbejdet med hjemmesiden, med opsætning, tekstproduktion, layout og brugervenlighedsoptimering. Her har jeg også været i praktik, hvor jeg fik lov til at arbejde med sociale medier. Og fra 1. juli har jeg en projektansættelse derinde.”

Hvorvidt vurderer du, at et relevant studiejob er nødvendigt for at gøre sig attraktiv for fremtidige arbejdsgivere?

”Jeg føler, at det spiller en meget vigtig rolle. Jeg har lært at bruge mine kompetencer i praksis. Og jeg ville føle mig meget dårligere stillet, hvis ikke jeg havde haft mit studiejob hos Lederne. Det er mit indtryk, at erfaring betyder mere end karakterer.” Hvor mange timer har du brugt på dit studiejob om ugen?

”En typisk uge har jeg brugt 15-20 timer.”

Hvor mange timer har du brugt på studiet om ugen?

”Gennemsnittet ligger nok på 20-25 timer.”

Hvorvidt har du følt dig presset af dit studie og studiejob?

”Jeg har aldrig følt mig stresset. Men jeg vil dog sige, at jo længere jeg er kommet på studiet, desto mere har jeg også følt, at kravene er blevet større. Undervisningstimerne er steget. Vi går mere i skole. Og der bliver stillet større krav til eksamen.”

Hvor lyst ser du på det jobmarked, du er på vej ind på?

”Det er nemt for mig at sidde og sige, at jeg ser rimelig lyst på det, fordi jeg har fået et arbejde. Og hvis ikke jeg havde haft arbejde i Lederne, ville jeg være lidt skeptisk. Jeg har en ide om, at erfaring betyder rigtig meget, og at konkurrencen er benhård.”

“Mine studiejobs
gør mig mere attraktiv.

Erika Nybye Gunnarsdóttir. 26 år. Studerer cand.ling.merc. på Aarhus Universitet. I gang med sit speciale. Planlægger at arbejde som selvstændig tolk og translatør.

Har du et studierelevant studiejob?

”Jeg arbejder som kundeservicemedarbejder, og kommunikationsmæssigt er dét i hvert fald relevant. Det går ud på at tage telefon og besvare mails. Derudover privatunderviser jeg også i engelsk – og så har jeg nogle oversættelser.” Hvorvidt vurderer du, at det er nødvendigt at have et relevant studiejob for at blive attraktiv for fremtidige arbejdsgivere?

”Jeg vil helt sikkert sige, at mine studiejob gør mig mere attraktiv, fordi jeg har noget erhvervserfaring. Men det er ikke noget, jeg kommer til at benytte mig særligt meget af, for jeg går selvstændig nu her. Jeg var så heldig at få en kontrakt med en hjemmesidevirksomhed, og så tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne tage springet. Hvis jeg har lyst til det, så virker det som om, at jeg kan blive druknet i freelancejob.”

Hvor mange timer bruger du på dine studiejob om ugen?

”I gennemsnit 15-20 timer. Og i sommerferierne har jeg forsøgt så vidt muligt at arbejde fuld tid.”

Hvor lang tid bruger du i gennemsnit på studiet om ugen?

”Jeg tror, det ligger på 10-15 timer.”

Du må have nemt ved at studere?

”Det kræver selvdisciplin, og så er jeg dygtig til sprog.”

Hvorvidt har du følt dig presset af dine job og dit studie?

”Ikke super meget. Det har ikke været så hårdt, som jeg fik at vide, da jeg startede på studiet.”

Har universitetet klædt dig godt på til din karriere?

”Både ja og nej. Den uddannelse, jeg ligger inde med lige straks, er en generalistuddannelse. Så på det generelle niveau, teoretisk, er jeg helt klart klædt på. Men i virkeligheden er der bare stor forskel på teori og praksis.”

Back To Top
Search