Skip to content

Værktøjerne, du skal kende som studerende

Værktøjerne, du skal kende som studerende

Der er mange ting, der kan virke uoverskuelige i eksamensperioder og i studielivet generelt. Det kan være alt fra kildehenvisninger til budgetlægning, at søge studiejob eller larm på læsesalen. Men der findes nogle simple tricks og værktøjer, der kan gøre eksamenstiden og studielivet lidt lettere.

Tekst / Anja Marcussen
Foto / Joanna Kosinska, Unsplash
Udgivet / August 2019

Med nedenstående værktøjer burde du være klædt på til livet som studerende. Tilbage er der kun at sige: God studiestart! Vi håber på at se dig til arrangementer i Kommunikation og Sprog og ude på studiet.

Pdf-helvede

Hvis du vil undgå at ende i pdf-problemer, så kan du allerede nu stifte bekendtskab med din nye bedste ven under de skriftlige eksamener; ilovePdf.com. Her kan du sammenkoble forskellige pdf’er, klippe valgte dele ud eller ændre pdf-filer til Word-filer. Det lyder måske meget simpelt, men det kan spare dig meget tid, når du lige skal rette et komma i en fil, der allerede er lavet til pdf eller klippe forskellige dokumenter sammen til en ansøgning.

Mendeley eller Zotero

Med et af disse programmer undgår du rod i henvisningerne. Programmerne, som du kan koble til Word på din computer, holder nemlig styr på dine henvisninger for dig. Det er en god ide at indtaste forfattere og sidetal allerede fra starten af din opgave, så undgår du at mangle det ene sidetal på et citat, når du skal til at aflevere. Programmerne laver selv henvisninger og en litteraturliste, og du slipper for at bruge unødig tid på at lede diverse bøger og tekster igennem efter det ene bestemte citat.

Google Scholar og JStore

Måske kender du allerede de to databaser, hvor du kan finde akademisk litteratur. Hvis ikke, så er de gode at stifte bekendtskab med – også hvis du søger artikler om et bestemt emne eller om bestemte teorier eller teoretikere. De kan for eksempel bruges til at danne et overblik over den forskning, der findes indenfor et givent område eller forekomsten af særlige ord eller tematikker.

Budget made easy

Der kan hurtigt komme rod i økonomien under studietiden. Hos Kommunikation og Sprog har vi derfor et samarbejde med Lån & Spar Bank, som tilbyder råd og vejledning og en særlig konto til studerende. Du kan læse mere om tilbuddene og finde deres budgetberegner på deres hjemmeside. Hvis du har svært ved at forstå, hvor dine penge bliver af, kan du også bruge appen Spiir, der hjælper dig med at dele dine udgifter og indtægter ind i kategorier. Du kan tilmed tage en quiz om, hvad du bruger dine penge på.

Diktafon og transskribering

Hvis du skal ud i den virkelige verden og lave interviews i din studietid, kan det være en god ide at anskaffe dig en diktafon. Den kan også bruges til at optage forelæsninger, hvis der er noget særligt, du gerne vil huske uden at sidde med ansigtet i notehæftet under hele forelæsningen. Du kan selvfølgelig også bruge programmet på din telefon, der fungerer på samme måde. Sammen med en diktafon kan et transskriberingsprogram også være behjælpeligt; der findes flere forskellige, men otranscribe.com er et godt udgangspunkt med de mest simple funktioner. Her kan du nemt pause din lydfil, ligesom du kan sætte tempoet op og ned, så det er lettere at høre, hvad der bliver sagt.

Høretelefoner og spillelister

Et par gode hovedtelefoner er nærmest uundværlige på læsesalen eller biblioteket, når du har brug for at være fokuseret og afskærmet fra resten af verden. Der findes flere forskellige spillelister, du kan lytte til, som ikke forstyrrer dig i din læsning. To eksempler kunne være Deep Focus og Intense Studying på Spotify. Her er det en god ide at prøve dig frem og se, hvad der virker for dig.

Et samlet overblik

Som studerende er det givende at bruge en kalender til at skabe sig et overblik over deadlines, undervisningstimer og læseplaner. Mange studier tilbyder, at du kan abonnere på dine kurser, så de kommer direkte ind i din personlige kalender på computeren og telefonen. Hvis du skal lave gruppearbejde, kan det også være smart at bruge hjemmesiden Trello til at skabe et fælles overblik over forskellige opgaver og personlige planer i gruppen. På den måde kan gruppen nemt overskue, hvad der mangler, og hvornår man skal mødes.

Notesbøger, blokke og overstregningstusser

Det virker måske en smule gammeldags, men er der noget så essentielt for en studerende som en god gammel notesbog og et sæt overstregningstusser? I virkeligheden handler det om at finde frem til den notatform, der virker bedst for dig, men overstregninger i tekster er altid en sikker måde at få det hele med, når du læser til eksamen og hurtigt skal danne dig et overblik over de tekster, du læste i starten af semestret. Så er du heller ikke i tvivl om, om du rent faktisk nåede at læse den enkelte tekst.

Keep cup

Kaffe er helt essentielt – både til forelæsninger og på læsesalen. En termokop er derfor en investering, der kan betale sig i det lange løb. Så kan du have den første kop te eller kaffe med hjemmefra og spare de første penge.

Eksamenshjælp

Hvis du lider af eksamensangst eller bare trænger til at koble lidt af, kan Studenterrådgivningens app Eksamenshjælp måske være svaret. Den kan også hjælpe dig med at strukturere din tid og få en god nats søvn. Den er gratis og kan findes i App Store eller Google Play.

Red din koncentration

Når det nu handler om apps, der kan hjælpe dig i studietiden, kan StayFocusd også være en god måde at undgå overspringshandlingerne på. Appen kan låse din adgang til internettet i tidsrum, du selv vælger. Den tilføjes til Google Chrome og sørger derved for, at du kun kan bruge de sider, der er studierelevante. Der findes lignende apps til telefonen, som på samme måde låser adgangen til bestemte apps i udvalgte tidsrum.

Medlemskab af KS

Som medlem af Kommunikation og Sprog får du en masse fordele som studerende. Du kan blandt andet finde dit nye studiejob eller en god praktikplads i jobbanken, der opdateres med de nyeste job løbende. Derudover kan du få en forsikring gennem Tryg til medlemspris – og du kan tilmed dele indboforsikringen med op til to roomates og på den måde spare endnu mere. Der afholdes løbende arrangementer, hvor du kan lære at bruge forskellige programmer eller høre om de nyeste trends indenfor kommunikation, sprog og marketing. Vi står også altid klar til at hjælpe med ansættelseskontrakter eller arbejdsmiljø på studiejobbet.

Tekst / Anja Marcussen
Foto / Joanna Kosinska, Unsplash
Udgivet / August 2019

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Back To Top
Search