Skip to content

Hvad skal studerende i en fagforening?

Hvad skal studerende i en fagforening?

Her kan du læse om en fagforening, der er målrettet uddannelserne og arbejdsmarkedet indenfor kommunikation, sprog og marketing. Det er nemlig det særlige ved Kommunikation og Sprog, at vi ikke bare kender dit nye studie, men også præcis det arbejdsmarked, du som studerende indenfor kommunikation, sprog og marketing forbereder dig på at skulle være en del af.

Tekst / Anne Nimb
Foto / Mike Reuter
Udgivet / August 2021

Lyt til historien her:

Den vigtigste person i verden.

Det er den følelse, du som medlem helst skal have, når du har med Kommunikation og Sprog at gøre.

Ordene kommer fra Per Lindegaard Hjorth, der er formand for Kommunikation og Sprog, som er den eneste fagforening, der er målrettet studerende og færdiguddannede indenfor kommunikation, sprog og marketing.

De vigtigste grunde til, at det er en god ide for studerende at melde sig ind i en fagforening, der er målrettet ens studie og arbejdsmarked, er for ham at se, at vi kan give relevant rådgivning i forbindelse med studiejob, og at man som studerende i KS kan møde færdiguddannede, der kan udvide ens horisont som studerende.

Dengang Per Lindegaard Hjorth meldte sig ind, var det fordi, forbundet talte direkte ind i hans faglighed.

”Her kunne jeg være sammen med folk, der stod på det samme faglige fundament som jeg. Og så havde jeg også brug for rådgivning, da jeg fik mit første egentlige job, for jeg havde ingen forudsætning for at bedømme, om jeg fik den rigtige løn.”

Per Lindegaard Hjorth tænker, at mange studerende i dag har det, ligesom han havde det dengang.

”Det er ikke altid, at de studerende kender særligt meget til fagforeninger og a-kasser, når de begynder at studere, og det er ret naturligt, for de har jo endnu ikke haft særlig meget berøring med arbejdsmarkedet. Jeg oplever dog, at de fleste godt ved, at det er noget med rådgivning og at stå sammen med andre lønmodtagere. Det er jo sammen, vi som lønmodtagere har skabt de vilkår i forhold til arbejdstid, løn og ferie, som vi alle nyder godt af i dag,” siger han.

Per Lindegaard Hjorth

KS arbejder for at påvirke uddannelserne i den retning, vi mener, er den rigtige, så de studerende kommer ud med uddannelser, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet

Skaber forståelse mellem teori og praksis

Men der er andre områder, hvor en fagforening som KS gør en forskel:

”Blandt andet arbejder vi for at påvirke uddannelserne i den retning, vi mener, er den rigtige, så I kommer ud med uddannelser, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Og via vores faglige arrangementer er vi med til at skabe en større forståelse mellem teori og praksis. I det hele taget klæder vi jer på til at møde arbejdsmarkedet, også i jeres studiejob. Et eksempel på et sted, hvor vi virkelig gør en forskel, er ved kontraktunderskrivelser. Vi ser helst, at ingen af vores medlemmer, og det gælder også jer, skriver under på en kontrakt, uden at vi har set den igennem. Arbejdsgiverne ved nemlig ikke altid alt om ansættelsesforhold,” siger Per Lindegaard Hjorth.

Når Per Lindegaard Hjorth skal fortælle, hvad der er det særlige ved KS, fremhæver han flere ting:

”KS er en nicheorganisation, og det har betydning på flere måder. Dels kan du i KS være en del af vores studenterorganisation KairoS, der samler de studerende på universiteterne i faglige fællesskaber, dels betyder det, at vores konsulenter ikke skal dække alle mulige forskellige fagligheder. De kender KS-medlemmernes uddannelser og arbejdsmarked, og derfor kan de give en mere kvalificeret rådgivning. Jeg synes, det karakteriserer os, at vi er her for medlemmernes skyld og derfor indretter os efter medlemmernes ønsker og behov.” ●

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fakta

Kommunikation og Sprog er en fagforening med omtrent 8.000 medlemmer, som primært studerer eller beskæftiger sig med kommunikation, sprog og marketing.

Ud af Kommunikation og Sprogs 8.000 medlemmer er cirka 2.000 studerende.

Kommunikation og Sprog deler a-kassen AJKS med Dansk Journalistforbund.

Kommunikation og Sprog er medlem af hovedorganisationen Akademikerne (AC), der er paraplyorganisation for 25 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Studiejobbet gik i fisk

Et studiemedlem i KS var tæt på at vinke farvel til 4 måneders løn for 8 timers arbejde om ugen. Det svarer til 22.000 kroner før skat. Nu har hun fået dem, for det viste sig nemlig, at det havde hun ret til, selvom hun var timelønnet og ikke på arbejde i perioden.

Der er mange eksempler på, at der er rod i aftaler om løn og ansættelse, for det er bestemt ikke alle, slet ikke arbejdsgiverne, der har styr på det. Og det gælder ikke bare for fastansættelser, men også når det kommer til studiejob.

Det måtte et af KS’ studentermedlemmer indse for nylig. Hun havde landet et rigtig godt studiejob i 8 timer om ugen, men for det første trak det ud med at få en kontrakt. Den rykkede hun heldigvis for flere gange, for hun vidste godt, at sådan en skal man have. Efter tre måneder var den i orden, og der stod blandt andet, at hun var ’ansat til cirka 8 timers arbejde om ugen’. Det kom til at få stor betydning.

Da hun kort efter fik en sms fra sin chef om, at hun ikke skulle møde op længere, fordi der ikke længere var de arbejdsopgaver, som man havde regnet med, prøvede hun at komme i kontakt med chefen, hvilket ikke var så nemt. Så hun gik til HR og også bogholderiet, og i mellemtiden gik der flere måneder, hvor hun hverken havde fået sin løn eller en opsigelse, men hvor HR oplyste hende om, at der var en chance for, at hun ville kunne få kompensation for den mistede løn, fordi hun ikke var blevet sagt ’rigtigt’ op.

Og det er så her, kontrakten kommer ind i billedet. Medlemmet kontaktede nemlig heldigvis en af juristerne i KS, som kunne fortælle, at når der står et antal timer i en kontrakt, så gælder det, også selvom der står ’cirka’ foran. Så hun havde ret til løn samt feriepenge i de måneder, der efterhånden var gået, også selvom hun ikke havde været på arbejde.

Arbejdsgiveren havde fire måneder tidligere sendt en sms, hvor der stod, at hun ikke skulle komme på arbejde mere. Perioden med kompensation for lønnen begyndte fra den dag, og indtil opsigelsen trådte i kraft.

”Det var meget betryggende for mig at få at vide fra KS, at det skulle jeg have, fordi jeg hverken var syg eller på anden måde forhindret i at gå på arbejde. Og det var afgørende for, at jeg turde tage fat i sagen. Vi aftalte, at jeg selv skulle henvende mig til HR og chefen, og det viste sig, at HR også mente, at jeg havde ret til pengene. Det gik rigtig fint, og KS var bag mig, indtil sagen var helt afsluttet,” fortæller medlemmet.

”I udgangspunktet var jeg selv lidt forvirret over min kontrakt, fordi der stod ’cirka’, og fordi jeg var timelønnet, så jeg forestillede mig, at det var ligesom på mine jobs i folkeskolen og gymnasiet, hvor man selv skriver sine timer op og kun får løn for de timer, man er der. Jeg havde meldt mig ind i en fagforening for at få billige forsikringer og gratis kurser og havde ikke troet, at jeg ville få brug for det til andet, så det åbnede virkelig mine øjne for, hvad en kontrakt kan betyde, og det er helt sikkert, at jeg fremover vil få KS til at se mine kontrakter igennem. Et studiejob er nemlig en ansættelse som alle andre,” slutter medlemmet. ●

/Medlemmet foretrækker at være anonym, men hendes identitet er redaktionen bekendt.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fakta

Medlemsfordel:
Karrierevejledning
• Workshops om jobsøgning, LinkedIn, kompetenceafklaring, som vi holder både i KS og også tager rundt på uddannelsesstederne og holder.
• Vi har en række målrettede oplæg om arbejdsmarkedet indenfor kommunikation, sprog og marketing, som vi også holder på uddannelsesstederne – dem kan vi også inviteres til at komme og holde.
• Vi har en række jobsøgningswebinarer.
• Vi har et 4-ugers online jobsøgningskursus.
• Individuelle karrieresamtaler, som studerende også kan bruge, og hvor temaerne for eksempel kan være studiejob, hvordan lander man sådan et, hvad kendetegner de forskellige brancher. Det kan også handle om studieliv, og hvordan man får en god balance mellem studie, studiejob, venner og familie.
• Feedback på ansøgning og cv – vi giver individuel feedback på ansøgninger til både studiejob og praktik.
• Jobsøgningsværktøjer – vi har guides og kommenterede skabeloner til både ansøgning og cv.
• Vi har KS Job, der giver dig overblik over relevante stillingsopslag.
• Vi giver individuel sparring på din LinkedInprofil, så du kan bruge den aktivt, også under dit studie.
• Vi bruger Design Thinking som udgangspunkt i workshoppen ’design din karriere og dit drømmejob’.

Medlemsfordel:
Rådgivning om løn og ansættelse
• Som studerende med studiejob kan du i KS få rådgivning, når du står overfor at skulle lave en aftale med en arbejdsgiver om, hvilke vilkår du skal arbejde under.
• Vi gennemgår din kontrakt, så du er sikret i forhold til gældende lovgivning og/eller overenskomst. Vi giver gode råd til, hvad det også vil være vigtigt at have med i kontrakten udover lige det, der som minimum skal være.
• Hvert år laver vi en lønstatistik, så du kan se, hvad andre i tilsvarende jobs tjener.
• Skulle du komme ud for at blive opsagt, bistår vi også med råd og vejledning og forhandling med din arbejdsgiver, hvis der er noget, der ikke er, som det skal være. Desværre er det oftest i den situation, vi møder dig som studerende med studiejob første gang. Og vi ser desværre en del situationer, hvor ansættelsesvilkårene ikke er ret gode – og det kan gøre ondt økonomisk. Så derfor – send din kontrakt ind til et tjek, inden du skriver under.

Medlemsfordel:
Boost af din faglighed, målrettet præcis din uddannelse indenfor kommunikation, sprog eller marketing.
• Du får udvidet din værktøjskasse og indsigt i nye emner indenfor din faglighed – med alt fra SoMe, Google Analytics og SEO til de nyeste tendenser indenfor marketing, sprog og digital kommunikation.
• Du kan få sparring om, hvordan din uddannelse matcher de krav, du bliver mødt med, når du skal ud på arbejdsmarkedet.
• Tag også en snak med os, inden du starter på dit praktikforløb eller studiejob, sådan at du udnytter det læringspotentiale, det rummer.
• Faglige arrangementer, som for eksempel KS Dagen, der hvert år samler KS-medlemmerne om et aktuelt emne.
• Vi laver undersøgelser og analyser om vores medlemmers faglighed. Vi ser på vores medlemmers arbejdsmarked med et fagligt perspektiv: fra de forskellige fagprofilers jobindhold og kompetencekrav til, hvad kommunikationschefer efterspørger, når de ansætter. Vi tager afsæt i et solidt datagrundlag, når vi er tæt på dig og dit fag.
• 400 gratis kurser og webinarer – hvert år.

De første 6 måneder er medlemskabet gratis for studerende. Herefter koster det 50 kroner om måneden.

Kontante fordele
Alle medlemmer af Kommunikation og Sprog, også studerende, har adgang til mange kontante fordele. Læs mere om dem på kommunikationogsprog.dk/kontante-fordele:
• Billig forsikring gennem Tryg.
• Danmarks bedste lønkonto i Lån & Spar Bank.
• Bliv medlem af Forbrugsforeningen, og optjen bonus i mere end 4.500 butikker.
• Rabatter via Oplevelsesportalen – få op til 25 % på for eksempel forpremierer, koncerter og teaterbilletter.
• 2 måneders gratis adgang til Mofibo.
• 20 % på studiebøger hos forlagene Samfundslitteratur og Ajour.
• Rabat på Politikenabonnement.
• 15 % på advokatbistand til ejendomshandler og andre sagsområder.
• 20 % rabat på boligsøgning og forældrekøb hos Housing People.
• 20 % på juridisk hjælp til lejekontrakter hos lejeretseksperten Digura.
• Attraktiv pensionsordning hos PFA.
• Efteruddannelse med rabat.
• Rabat hos Dansk Markedsføring.
• Online regnskabshjælp med Dinero Pro.

AJKS:
Det en god ide at være i a-kasse, også for studerende
• Det er gratis for studerende at være medlem af a-kassen.
• A-kassen er dit sikkerhedsnet økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs.
• Hvis du har været medlem et år, før din uddannelse slutter, optjener du dagpenge fra dag ét – hvis du søger om dimittendstatus senest 14 dage efter endt uddannelse.
• Meld dig derfor senest ind i en a-kasse, når du har et år tilbage af dit studie, hvis du ønsker dagpenge fra dag ét.
• Er du ikke medlem et år før afsluttet uddannelse, optjener du dagpenge efter en måned – hvis du melder dig ind senest 14 dage efter endt uddannelse.
• Er du over 30 år, skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler for at opnå et gratis medlemskab som studerende. AJKS anbefaler, at du ringer til dem og hører dem ad om din situation.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tekst / Anne Nimb
Foto / Mike Reuter
Udgivet / August 2021

Kommagasinet er udgivet af Kommunikation og Sprog - fagforeningen for dig, der elsker kommunikation, sprog og marketing.

Medlemsfordele

Se hvad du kan få ud af et medlemskab hos Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search